Златната треска на централните банки по света през тази година продължава без признаци за отслабване на фона на забавянето на икономическия растеж, търговското и геополитическо напрежение, като някои правителства все по-активно се опитват да скъсат със зависимостта си от долара.

В понеделник Китайската народна банка съобщи, че е увеличила резервите си от благородния метал за седми пореден месец, прибавяйки 10,3 тона злато през юни, след като се сдоби с други 74 тона през шестте месеца до май, съобщава Bloomberg, цитиран от Инвестор.

В същото време миналата седмица властите в Полша съобщиха, че са увеличили повече от два пъти активите си в злато през тази година, с което страната се превръща в най-големия притежател на благородния метал в Централна Европа.

През 2019 г. цената на златото поскъпна до шестгодишен връх на фона на залозите на инвеститорите за намаляване на лихвите на Федералния резерв, въпреки че стабилните данни за заетостта в САЩ от петък може би малко помрачиха тези прогнози.

"Освен като опит да диверсифицира активите си в долари, притежанието на повече златни резерви също така е и важна стратегия във възхода на Китай като суперсила", посочва Хауи Лий, икономист към Oversea-Chinese Banking Corp. Според него напълно очаквани са още покупки и през идните месеци.

През изминалата година централните банки по света са закупили 651,5 тона злато - ръст от 74% спрямо предходната година. Тази година покупките могат да достигнат 700 тона, ако Китай запази тенденцията си, а Русия най-малкото купи същите обеми от благородния метал, както и през 2018 г. - приблизително 275 тона, заявиха през април от Citigroup.

Актуалните придобивки на Пекин, както и тези на други централни банки, идват на фона на повишаване на цените. Цената за тройунция злато поскъпва с над половин процент до 1408,15 долара минути преди 15:30 ч. българско време.