Япония и Южна Корея днес се договориха да бъде подновено действието на споразумението за валутен суап между централните банки на двете страни, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Срокът му изтече през 2015 г. и то не беше подновено на фона на редица противоречия между Токио и Сеул.

"Линия за валутен суап е споразумение между две централни банки за обмяна на валута. Чрез нея дадена централна банка може да получи ликвидност в чуждестранна валута от централната банка, която я емитира. Валутният суап обикновено се предприема, тъй като е необходимо да се предоставят обеми от съответната чуждестранна валута на местни търговски банки. Тези споразумения са част от набора от инструменти на централните банки по паричната политика, използвани от десетилетия", информира сайтът на Европейската централна банка.

Суаповото споразумение позволява на централните банки на Япония и Южна Корея да обменят валути за попълване на резервите в щатски долари, които поддържат и двете страни. Предвидено е това да стане, ако финансовата система на някоя от държавите се нуждае от допълнителна ликвидност в случай на криза.

Днешното споразумение между японския и южнокорейския финансов министър е знак за подобряване на обтегнатите отношения между двете азиатски държави, отбелязва АП.