Ще се оттеглим от механизма ERM-2, ако не се договорим да влезем с настоящия курс на лева спрямо еврото. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи за Еврозоната.

Той коментира предложената от Менда Стоянова промяна във Валутния закон. Според някои финансисти тези промени реално отвързват лева от еврото и дават възможност на други държави да определят при какъв курс ще влезем в еврозоната.

Заявените от правителството законодателни поправки, свързани с очакваното присъединяване на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната влизат за обсъждане в парламента. Предлага се курсът евро - лев да бъде утвърждаван само с ратификация от парламента.

По думите на Горанов проекторешението е входирано в деловодството на Народното събрание. Той уточни, че по този начин ще има допълнителни гаранции, че България при ЕRM II до влизане в еврозоната ще поддържа фиксиран курс към еврото в размер на сегашния - 1,95583 лв.

"Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент отговоряме на темата за допълнителни гаранции за това, че България ще влезе в еврото само и единствено при този обменен курс", обясни Горанов.

На въпрос дали предложението на управляващите гарантира, че условието на страната ни, за да влезе в Еврозоната е да запази настоящия курс, Горанов отговори: "Ако прочетете решението, то казва и нещо повече. Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма", каза още министърът.

По думите му решението, което днес вероятно ще вземе българския парламент, тъй като всички без една партия са го подкрепили, гарантира мандатът на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс. "Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса", каза Горанов.

Попитан дали, ако другите държави от ЕС поискат курсът на еврото да бъде променен и страната ни не успее да ги убеди, че трябва да бъде запазен, се отказваме от Еврозоната, министърът отговори: "Точно така".

"За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем", каза още Горанов.

Днес се създадоха условия за паника, каквато няма и затова в спешен порядък трябваше парламентът да излезе с акт в защита на българския лев. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по проекторешението за даване на гаранции при влизането на България в Еврозоната.

"ПГ на ДПС се присъедини като съвносител на въпросното решение. Ние естествено ще го подкрепим. Преди това как се стигна до тези двудневни дебати и какво се случи, та се наложи председателският съвет няколко пъти да бъде свикван и да се работи в режим на дефицит на време и на извънредност. Ще повторя това, което казах от името на ПГ на първия председателски съвет. Обърщам се към ГЕРБ и към Централната банка. Такъв въпрос като валутния борд, като пътя на България към Еврозоната, не е въпрос от компетенцията на управляващата партия или управляващата коалиция. По простата причина, че по тази тема има консенсус от началото на членството ни в ЕС. По тази тема всички основни политически партии са казали "да". Не само са казали, през годините са правили всички необохдими стъпки и са подкрепяли съответните документи, закони, решения, а те са безброй", каза Цонев.

Той разкритикува управляващите. "Създадоха се условия за съмнение в стабилността на българския лев, преговорите и разговорите по пътя към механизма ERM 2 трябваше да бъдат обсъждани с всички политически сили, за да можем всички заедно да вземем това решение и да застанем пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. Това доверие беше извоювано много трудно", каза още Цонев.

В момента по искане на прокуратурата се провеждат данъчни ревизии на фирмите на Васил Божков, съобщи още министър Владислав Горанов.

"Сами разбирате, че данъчни ревизии, преди да са приключили, няма как да имам информация и да я дам. Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна Комисията по хазарта, довели до стотици милиони, невнесени такси за организиране на хазартни игри", съобщи министърът.

Оттук нататък е много вероятно да се издаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми, каза още Владислав Горанов