Истерията от 2017 година около криптовалутите изглежда толкова далеч в миналото, че с днешна дата трудно човек може да повярва, че цената на един Биткойн бе достигала висини от 19 800 долара. Пикът от преди година и половина примами в капана хиляди по целия свят, за да се впуснат в бизнеса с виртуалните пари. Днес по-голямата част от тях по всяка вероятност съжаляват.

80%-ият спад в цената на най-популярната криптовалута може и да се е отразил пагубно за малките "миньори", но за големите перспективите са добри. Те имат възможност да асимилират повечето от доскорошните си конкуренти и така да изчакат бурята да отмине, смята анализаторът Гелън Муур - основател на проекта Canary Data, цитиран от The Wall Street Journal.

Биткойнът така или иначе си остава лидер на пазара с цената си от около 4000 долара. Токените на EOS (3,77 долара) и Tezos (0,55 долара) остават назад в класацията за предпочитанията на пазара и въпреки това генерират милиарди долари в глобалната си стойност.

2017 година най-вероятно ще си остане безпрецедентна за криптовалутите, независимо че специалисти предвиждат известно възраждане. 

Изпълнителният директор на френската компания за съхранение на криптовалути Ledger SAS Ерик Ларшевек олицетворява по интересен начин решението за спасението на бранша от краха.

"Все още можем да пием кафе, но трябва да минем без бисквитките".

Целта пред Ларшевек и другите директори на подобни компании е да оцелеят през следващите 18 месеца. А кога и, по-важното, дали криптовалутите ще спрат да губят почва, тепърва предстои да разберем.