Венецуела пуска в обращение нови банкноти с номинал 10 000, 20 000 и 50 000 боливара. Централната банка на страната печата нови пари за втори път за по-малко от година на фона на хиперинфлацията, която заличи ефекта от паричната реформа от август 2018 година, предаде Ройтерс.

Снимка: Banco Central de Venezuela

Президентът Николас Мадуро миналата година премахна пет нули от валутата и цените. Решението трябваше да облекчи острия недостиг на ликвидни пари, който принуди по-голямата част от икономиката да работи с кредитни и дебитни карти и постави под значително напрежение платформите за дигитална търговия.

Новите банкноти ще влязат в обращение по-късно днес, за да направят платежната система по-ефективна и да улеснят търговските трансакции, посочи централната банка.

Банкнотата с най-голям номинал, чиято стойност е около 8 долара, надминава минималната заплата от 40 000 боливара месечно.

След реформата от 2018 г, банкнотата с най-висок номинал бе 500 боливара, което сега не е достатъчно и за един бонбон.

Снимка: iStock by Getty Images

Инфлацията през май достигна 815 000 процента след пика от над 1,7 милиона процента по-рано тази година, по данни на конгреса, контролиран от опозицията.