На събитие по-рано днес, екипът на iCard представи пред журналисти, финансисти и икономисти резултатите от проведеното от тях проучване относно нагласите на българите към платежните услуги. Добрата новина е, че се забелязва положителна промяна в тенденциите на плащане. Дебитната карта става все по-предпочитан метод в сравнение с плащанията в брой.

Все още слабо използвани са дигиталните портфейли (12%), предплатените карти (14%), следвани от виртуалните карти (11%), според данните на проучването поръчано от Айкарт АД.

"Възможността на потребителите да избират между различните методи на плащане води и до тяхната взискателност към условията, които предлагат тези услуги. Липсата на месечни и годишни такси за поддръжка, проследяването на баланс и движение по сметки в реално време, сигурността, както и опцията средствата от сметката да бъдат изтеглени в брой, са водещи при избора на финансови и платежни услуги - изисквания, които дигиталните портфейли и в частност iCard покриват изцяло.", заяви Явор Петров, изпълнителен директор на Айкарт АД.

Едно от основните доказателства е резултатът, посочващ, че плащанията с телефон се възприемат от потребителите като сигурни, изключително удобни и бързи, а тези, които вече използват плащанията с телефон, го правят средно по 9 пъти на месец.

Безконтактните плащания с телефон започват бавно да набират популярност, въпреки че продължават да бъдат превъзхождани от безконтактните плащания с карта.

Според данните от проучването, потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни. Това показва добър потенциал за навлизане на услугата при повишаване на информираността на потребителите за съществуването й. Потвърждение за нуждата от яснота относно платежната услуга сочат данните, показващи как 12 % от изследваните потребители твърдят, че ползват дигитален портфейл, но са посочили продукт, който не спада в тази продуктова категория.

61% от потребителите са посочили, че продължават да използват безкасови методи за плащане на комунално-битови сметки. Плащането на битови сметки през дигитален портфейл и мобилни апликации за банкиране тепърва набират популярност - 11 % от потребителите посочват, че заплащат сметките си през банкиране през мобилно приложение, а 4% през дигитален портфейл. Демографски различия се наблюдават при избора на метод за плащане на този вид сметки. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000лв. Жените демонстрират склонността да "миксират" методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент.

 За iCard: Основана през 2007 г., днес "Айкарт" АД е утвърден лицензиран издател на електронни пари и е сред лидерите на европейския пазар за финансови услуги, базирани на високи технологии. Компанията предлага широк спектър от услуги по приемане и обработване на плащания, издаване и персонализация на дебитни, кредитни и предплатени карти, сметки за електронни пари, дигитални портфейли, решения за разплащания, ATM услуги и др. Дружеството оперира във всички държави от Европейската икономическа зона и обслужва над 250 хил. частни и над 55 хил. бизнес клиенти, като обработва над 10 милиона трансакции годишно и е пълноправен член на глобалните картови схеми Visa, Mastercard, AMEX, JCB и UnionPay, както и участник в международните платежни системи SEPA & SWIFT.