В небанковия финансов сектор има какво да се подобрява, но не мога да кажа, че там има катастрофални неща. По повод банковия сектор нека видим резултатите от тестовете на Европейската централна банка. Винаги имам опасения, когато акционери в банки с небанков бизнес, управляват банки, тъй като смесването е рисково.

Това е мнението на проф. Валери Димитров, финансист и бивш председател на Сметната палата, изказано пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Практиката е показала, че в търговското банкерство стават най-големите фалити. Да превърнеш банката в лична каса - това е изключително лошо. Аз съм привърженик на американския модел с еднобанковите холдингови компании. Основният акционер в банка да няма право на друг бизнес. Банките са специфичен, високорисков бизнес", коментира икономистът.

Според Валери Димитров България отчита много добри резултати в икономиката и публичните финанси при функционирането на валутния борд и посочи, че в страната ни се провежда "отговорна, дисциплинирана и стриктна фискална политика в сравнение с държави като Италия".

"Има държавни предприятия с търговско качество, но не са корпоративни и нямат дружествена форма. Те се създават на основата на специален закон. Има обаче многобройни търговски дружества с държавно и общинско акционерно участие, които трябва да функционират в пазар с императив, че ако трупаш системни загуби, следва да попаднеш в производство по несъстоятелност. Ако не успеят да те заздравят, трябва да те отстранят. Тези дружества за съжаление негласно са изключени от тази пазарна дисциплина. Един пазар не трябва да има привилегировани участници", категоричен е професорът.

По думите му примерът с КТБ е показателен, че трябва да бъдат обезщетени вложители и чрез личното имущество на основния акционер. "КТБ е в производство по несъстоятелност. Основният акционер ограби вложителите чрез съмнителни кредитни операции - това е моят прочит на ситуацията. Основният акционер, надзорниците и мениджмънтът на банката са пряко отговорни", смята Валери Димитров.