Лидерът на демократите в Сената на САЩ Чък Шумър съобщи днес, че е постигнато споразумение с републиканците да бъдат удължени правомощията на правителството да взима заеми до декември и така временно да бъде избегната дългова криза, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

"Имам добра новина, постигнахме споразумение за удължаване на тавана на дълга" до декември, каза Шумър при откриването на заседанието в горната камара. Той изрази надежда, че споразумението ще бъде прието още днес.

Миналата седмица Камарата на представителите одобри отменяне на действието на лимита на държавния дълг до 16 декември 2022 година.

Американски медии прогнозираха с голяма степен на вероятност, че в Сената мярката няма да бъде приета заради противопоставянето на републиканците. Представителите на Републиканската партия настояват президентът Джо Байдън и демократите да свият държавните разходи или да вземат други мерки за намаляване на дълга.

Неизпълнение на задълженията на САЩ, при липса на съгласие в Конгреса за повишаване на тавана на дълга преди крайния срок 18 октомври, може да доведе до нова рецесия, предупреди в началото на седмицата министърът на финансите Джанет Йелън.

Таванът на дълга е максималният размер на дълга на САЩ. Той бе отменен през 2019 г. като част от споразумение между администрацията на Доналд Тръмп и тогавашната демократична опозиция и бе възстановен от 1 август тази година.

Според изчисления на американското финансово министерство таванът, определен на малко над 28 трилиона долара, ще бъде достигнат на 18 октомври. Тогава държавата може да изпадне в дефолт (неплатежоспособност).