В понеделник финансовите министри от еврозоната номинираха управителя на Ирландската централна банка Филип Лейн за следващ главен икономист на Европейската централна банка, след като мандатът на досегашния главен икономист - белгиеца Петер Прает - изтича на 31-ви май, съобщава Ройтерс, цитирайки неназовани официални лица от Еврогрупата.

49-годишният Филип Лейн е начело на Централната банка на Ирландия от 2015-а година насам, като той направляваше стабилния растеж на ирландската икономика след спасителната финансова програма на еврозоната през периода 2011-2014 година, което помогна на страната да преодолее най-тежката си финансова криза след Втората световна война.

Според информацията на Ройтерс той е единственият кандидат за тази длъжност и официално ще бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха през месец март.

Филип Лейн е тясно свързан с президента на ЕЦБ Марио Драги и е считан за политик, който не е агресивно настроен по отношение на вдигане на лихвените ставки. На новия си пост той ще отговаря за изготвянето на решенията за паричната политика на централната банка, което означава, че ще заема една от най-ключовите позиции в ЕЦБ.

Междувременно Филип Лейн говори по-рано днес на събитие в Хонконг, отбелязвайки, че икономиката на еврозоната е "доста силна", но в същото време припомни, че ЕЦБ признава за наличието на преместване на баланса на рисковете в посока надолу.

Той също така посочи, че на следващото заседание на ЕЦБ през март ще бъдат представени новите макроикономически прогнози. "Във всеки случай, всяка конкретна актуализация на икономическите данни трябва да бъде обмислена внимателно, тъй като балансираният подход е от съществено значение, когато заобикалящата среда е несигурна и може да се открои някаква информация", подчерта той и добави: "ЕЦБ продължава да предоставя стимули за икономиката на еврозоната".

Коментирайки оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, Филип Лейн изрази увереност, че двете страни ще се споразумеят за вариант на настоящото споразумение, което беше отхвърлено от британския парламент. Той добави, че преходният период вероятно ще продължи дълго време.

Агенция Ройтерс отбелязва, че назначаването на Филип Лейн ще бъде факт в решаващ за ЕЦБ момент, когато банката обмисля първото си посткризисно увеличение на лихвените ставки, но тези нейни планове се усложняват от неочаквано рязкото забавяне на икономиката на еврозоната и от слабата инфлация в региона на единната валута.

Той ще поеме новия си пост и в момент, когато ЕЦБ е изправена пред големи размествания в ключови позиции на банката, като мандатът на управителя Марио Драги приключва през октомври, а французинът Беноа Кьор, който е част от шестчления борд на централната банка, също трябва да напусне през декември 2019-а година.

В същото време се очаква да има промени през тази година и при почти една трета от 25-членния Управителен съвет, който включва членовете на борда на ЕЦБ и управителите на националните централни банки от еврозоната. Освен цитираните по-горе промени на трима членове на борда на ЕЦБ, през настоящата година се очаква да бъдат сменени и управителите на редица централните банки, в т.ч. на Белгия, Австрия, Естония, Словакия и Кипър.