Турската лира поскъпна днес след решението на Централната банка на Турция за увеличаване на основния лихвен процент до 25 на сто, предават турските медии.

Националната валута на Турция започна да поскъпва спрямо долара и еврото този следобед.

Според данните от онлайн търговията на валутната борса доларът се понижи с 6,3 на сто от 27,2 лири до 25,5 лири при откриването на търговията. Еврото се понижи с около 6,1 на сто, спадайки до 27,3 лири за евро от равнище от 29,5 при откриването на търговията.

Централната банка на Турция днес повиши основния си лихвен процент със 750 базисни пункта - от 17,5 до 25 процента.

Решението на Турската централна банка бе неочаквано. Експертите прогнозираха увеличение на лихвения процент най-много до 20 на сто.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.

През миналия месец инфлацията в Турция на годишна база достигна близо 48 процента заради милиардите долари социални разходи, които прави Ердоган, спазвайки предизборните си обещания. Днес Ердоган заяви, че вече се усеща положителен ефект от предприеманите антиинфлационни мерки.

Заради водената неортодоксална парична политика в Турция от началото на годината до вчера турската валута се обезцени с над 33%. След изборите през май обаче, и с назначаването на нови ръководители на централната банка и министерството на финансите, Анкара реши да се върне към устойчивата икономическа и парична политика и започна да вдига лихвите в опит да овладее инфлацията в страната.