Държавната руска банка Сбербанк продължава да съкращава активите си в чужбина заради американските санкции. Последната сделка е продажбата на дъщерната банка в Турция - Denizbank на най-голямата дубайска банка Emirates NBD PJSC, контролирана от правителството на ОАЕ.

Сумата по сделката е 3.2 милиарда долара, съобщи прес-службата на Сбербанк. Дубайският трезор получава 99.9% от акциите срещу тази сума. Според експерти, цената е силно занижена, след като придобиването на Denizbank преди шест години бе за 3.5 милиарда долара, а след това активите й бяха оценени на 5.5 милиарда долара.

Причина за загубата на пари е в рухването на турската лира, която днес е 2.5 пъти по-евтина спрямо долара отпреди 6 години. Но Сбербанк няма друг изход и решението е за да се избегнат санкциите на САЩ, поясни продажбата управителят на руската държавна банка Герман Греф.

Той допълни, че Сбербанк никога не би продала този си бизнес, ако не бяха американските рестрикции. С продажбата на Denizbank руските граждани, които летуват в Турция ще трябва да обменят парите си в чужди банки и да губят от валутни курсове, казват още експертите.