Двама бивши трейдъри бяха осъдени на затвор за заговор за подправяне на лихвения процент Euribor, съобщи Би Би Си.

Бившият служител на Deutsche Bank Кристиан Битар, на 46 години, бе осъден на пет години и четири месеца в четвъртък.

Филип Морйосеф, 50-годишен бивш трейдър от Barclays, получи осем години, след като съдебните заседатели го осъдиха единодушно през миналата седмица.

Той не участва в процеса, след като плати гаранцията си и замина за Франция. По-рано в четвъртък Службата за разследване на сериозни измами (SFIO) заяви, че ще разгледа повторно делата на трима бивши трейдъри от Barclays, след като съдебните заседатели не успяха да стигнат до единодушна присъда след 11-седмичното проучване.

Адвокат на Службата заяви пред съда, че Карло Паломбо, Сиз Бохарт и Колин Бърмингам ще бъдат изправени пред втори съдебен процес.

Тримата са обвинени и в заговор за измама чрез нечестно манипулиране на индекса Euribor между 2005 и 2009.

Адвокатът на Бохарт - Джон Милнър заяви: "Направихме подробни писмени изявления до Службата, че няма да е в обществен интерес да изправим отново клиента пред съда, но за съжаление тези изявления бяха пренебрегнати. Ще продължим да се борим".

Службата твърди, че Euribor е бил подложен на манипулация с цел изгода за трейдърите в Barclays и Deutsche Bank между януари 2005 и декември 2009.

Euribor е основен лихвен процент по заеми в евро, който представлява  финансови продукти за около 180 трлн. долара, а точността на лихвения процент е важна за поддържането на доверие във финансовата система.