Световната банка отпусна 1,34 милиарда долара на Украйна днес - навръх Коледа, предаде ДПА, като се позова на украинското министерство на финансите. 

Страната за първи път празнува Коледа на 25 декември, а не както досега на 7 януари подобно на Русия, отбелязва агенцията.

От Киев уточниха, че тези пари ще бъдат използвани предимно за изплащане на пенсии и на заплати на служителите на Гражданската защита.

От тази сума, малко над 1 милиард долара са заем, гарантиран от Япония. Останалите средства идват от Норвегия, Съединените щати и Швейцария.

Преди дни обаче рейтинговата агенция "Фич" (Fitch) предупреди, че Европейската банка за реконструкция и развитие (ЕБВР) и Международната банка за възстановяване и развитие (IBRD) на Световната банка може да загубят своите топ рейтинги ААА, ако Украйна просрочи заемите си.

ЕБВР е най-големият институционален инвеститор в Украйна през последните 30 години, като значително увеличи подкрепата си след инвазията на Русия през 2022 г. Банката разпредели 3 милиарда евро (3,3 милиарда долара) в подкрепа на Киев в периода 2022-2023 г.