По отношение на днешната реакция на премиера Бойко Борисов, смятам, че той е бил сериозно подведен от всевъзможни анализи и мнения около него, както и поради факта, че материята е сложна и не е имал време в тази тежка обстановка да стигне до детайлите. Искам всички да разберат, че Българската банка за развитие и нейният екип не са извършили нищо нередно по тази сделка, за която бяхме обвинени. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев.

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил на икономическия министър Емил Караниколов да освободи борда на директорите на ББР, както и самия Стоян Мавродиев. Решението на министър-председателя било взето във връзка с отпуснат от банката заем в размер от 75 млн. лева на фирма, свързана с колекторите от "С.Г. Груп".

Стоян Мавродиев обясни, че работата по тази сделка е започнала много преди началото на кризата с разпространението на Covid-19 - още преди 6-7 месеца. Той бе категоричен, че средствата за кредита на компанията в размер на 75 милиона лева не са от отпуснатите от държавата допълнителни 700 милиона лева за увеличаване на капитала на ББР, а от привлечените от екипа на банката ресурси от международни финансови институции.

"За тази сделка ми се обадиха множество колеги и са силно изненадани и учудени, че търпим критика, тъй като ние я спечелихме в конкуренция с няколко големи търговски банки, защото тя е много добра за ББР", отбеляза Мавродиев.

Той определи като фалшива и лъжлива и тезата, че отпуснатият от ББР кредит е необезпечен.

"75 млн. се дават на компанията, за да купи портфейл с необслужвани проблемни вземания от две търговски банки. Около 80 на сто е от Пощенска банка, а другото е от Общинска банка. Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона лева активи. Тоест фалшивата теза, че това е необезпечена и рискова сделка е абсолютен прах и е лъжлива, за да бъде атакувана банката и правителството", обясни главният изпълнителен директор на ББР.

По думите му, 150 милиона лева от представеното обезпечение са много сериозни дълготрайни материални активи, основно недвижими имоти.

"Тоест тази сделка е обезпечена в размер с над 500 процента. От тази сделка ББР за 10-годишния период на договора ще печели по над 3 милиона лева на година. Това ще донесе около 30 милиона лева на държавата плюс лихвата от около 4 % годишно. Тези пари или ще останат в портфейла на банката, като ще ги инвестира в кредитиране, или ще бъдат дивидент на държавата, ще влязат в бюджета, ще помагат за социални програми", каза още Стоян Мавродиев. 

Той уточни, че е много важно да се знае, че сключеният договор за кредит прави още две важни неща, които са от полза за България - прочиства портфейлите на тези две търговски банки от проблемни заеми, а те от своя страна могат да ги насочат към малки и средни предприятия, засегнати от кризата.

"Защото тези 75 милиона лева влизат директно в двете банки. Тоест влиза чист и свеж ресурс в двете банки, който те директно могат да насочат към малкия и среден бизнес", обясни шефът на ББР.

В отговор на въпрос, Стоян Мавродиев каза още, че активите по обезпечението на кредита са оценени от независими оценители, както е по закон.

"Тоест ББР е свръх обезпечена. Забележете това е много полезно за потребителите. Ние помагаме директно на над 8500 малки компании и физически лица. Давайки тези пари на компанията-посредник, тя не завежда дела срещу длъжниците, а само договоря по пътя на споразумения как тези задължения ще бъдат събирани в следващия период от 10 години", успокои длъжниците Мавродиев.

Той добави, че преди кредитът да бъде отпуснат, договорът е бил разглеждан, както от Управителния съвет на Българската банка за развитие, така и от Надзорния съвет, чийто председател е зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Сделката вече е приключила и тя е абсолютно законна. Одобрена е от Управителния съвет, а всяка сделка над 5 милиона лева се одобрява и от Надзорния съвет. Тоест тази сделка е минала през всяко сито. Никой не може да си позволи да сключи договор, който не е одобрен от всички нива", категоричен бе изпълнителният директор на ББР.

Мавродиев бе категоричен, че в банковата система моралът се измерва с числа, а резултатите са много важни.

"На мен е поверена ролята тази банка да е печеливша и да внася дивиденти в държавната хазна. Затова ще кажа някои цифри. В момента, в който екипът ни влезе в ББР, банката имаше 2,4 млрд. активи, сега те са с 1 милиард лева повече. Тоест с 35 процента повече. Раздадените кредити са били 700 милиона, а сега са с 1 милиард лева повече - тоест 1,7 млрд. лв. са дадени на бизнеса. Привлечените средства от международни финансови институции пък бележат над 400 процента растеж и към момента са около 3,5 милиарда лева. В момента ББР е банката с най-високата капиталова адекватност и един от най-високите кредитни рейтинги. Освен това ББР се одитира от "Делойт", като за да бъде получено съгласието им те да бъдат наш одитор, ни беше направен предварителен одит. Той беше изпратен за одобрение в САЩ и оттам бе получено одобрение, че искат да работят с нас", каза още Стоян Мавродиев.

Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие бе категоричен, че това е лична вендета срещу него.

"Цялата тази атака идва от една медийна група - "Капитал" и г-н Иво Прокопиев и свързаната с тях партия "Да, България". Няма нито една сделка на банката, която да не е атакувана с фалшиви новини. Тяхната цел е да съборят банката и персонална атака срещу мен. Това е лична вендета и атака на Прокопиев заради проблемите му с правосъдието. Това е съзнателна подривна дейност срещу ББР и атака срещу правителството. Буквално като терористична организация и политическо крило говорители, както при ИРА - терористична клетка и политическа фракция и започват да искат оставки. Сигурно това е десетият път, когато ни се иска оставка с лъжи и фалшиви твърдения.", обясни Мавродиев.

Според него, премиерът е реагирал емоционално, защото е бил подведен, а той "милее за държавата" и реакцията му била нормална.

"Все още не съм говорил с премиера. Бих му обяснил всеки детайл от работата на банката, ако имам възможността да обясня. Моята оставка винаги е била на масата. Аз съм лоялен член на екипа на Борисов. Готов съм във всеки момент да подам оставка. Това няма да промени моето уважение към Бойко Борисов или ГЕРБ, но аз лично го апелирам - аз поемам цялата отговорност и го призовавам да не съсипва и да не позволява да бъдат съсипани с клевети и интриги и лъжи останалите членове на екипа", призова Стоян Мавродиев.