Отслабването на долара, както и спадът на доходността на държавните облигации на САЩ от 16-годишни върхове, беше провокирано от доклад, публикуван вчера от индустриалната организация ADP, който показа минималния ръст на броя на работните места в частния сектор на САЩ през септември от януари 2021 година.

Публикуваните данни показват охлаждане на американския пазар на труда на фона на общото отслабване на икономическата активност в САЩ в резултат на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв (Фед-централната банка на САЩ). Това, според експерти, намалява вероятността от по-нататъшно повишаване на лихвите от страна на Фед, отбелязва Market Watch.

"Докладът на ADP показва, че растежът на работните места се забавя, което е приблизително в съответствие с това, което пазарът на труда трябва да прави в момента", каза икономистът от JPMorgan Chase & Co. Даниел Силвър.

Сега вниманието на търговците е насочено към данните за безработицата в САЩ за септември, които ще бъдат публикувани в петък след 15 часа българско време. Общата прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполага увеличение на броя на работните места в САЩ през миналия месец със 170 хиляди и намаляване на безработицата до 3.7% от 3.8% през август.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза на конференция във Франкфурт в сряда, че бъдещите решения на регулатора в областта на паричната политика ще продължат да зависят от динамиката и прогнозите за инфлацията. Лагард повтори в речта си, че лихвените проценти на ЕЦБ ще останат достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо. Поддържането на лихвените проценти на текущите нива за достатъчно време ще допринесе много за навременното връщане на инфлацията в еврозоната до целта от 2%, каза тя.

Индексът ICE Dollar, показващ динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), губи 0.24%, а по-широкият WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спада с 0.23%*.

Обменният курс евро/долар се повиши с 0.16% до 1.0521 в сравнение с 1.0504 при затварянето на пазара в сряда. Въпреки това общата европейска валута остава остава близо до най-слабото си ниво от ноември 2022 г., тъй като инвеститорите възприемаха мненията на няколко членове на борда на ЕЦБ, вкл. и на президента Кристин Лагард, и набор от статистически данни за пазара на труда в САЩ. Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Марио Сентено посочи, че цикълът на повишаване на лихвените проценти на централната банка вероятно е приключил, позовавайки се на намаляващата инфлация в целия валутен блок. Междувременно управителят на централната банка на Кипър Константинос Херодоту повтори ефективността на паричната политика на ЕЦБ за контролиране на цените, докато вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос спомена, че значителна част от затягането на политиката все още не е повлияло на икономиката.

Възходящ е и трендът на британския паунд, който нарасна с 0.17% спрямо долара и се търгува за 1.2156 долара в сравнение с 1.2135 долара в предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо йената се понижи с 0.34% до 148.61 йени спрямо 149.12 йени в края на предишната търговия.

Стоковита валути по традиция се възползват от слабостта на долара. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.28% до 0.6340 щатски долара за един "австралийски" и с 0.21% до 0.5926 американски долара за едно "киви".

Сред като се срина с над 5% в сряда, петролът отново поскъпна в четвъртък, което се отразява и на другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на суровината, освен от силата на долара. В случая, заради повишаващите се цени на петрола, доларът поскъпва съответно с 0.07% до 1.3754 канадски долара за един щатски и с 0.27% до 10.9930 норвежки крони за един американски.

Фючърсите на стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) с доставка до 20 октомври се повишават с 0.32% до 84.49 долара за барел, а на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) европейският Brent с доставка до 31 октомври поскъпна с 0.41% до 86.16 долара за барел.

*Валутните курсове са актуални към 10:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3e-news.net