Скандален доклад на аналитичният отдел на Сбербанк CIB доведе до вълна от коментари и уволнението на повечето от работещите в това звено на руската държавна банка, съобщи специализираният сайт "Финанс".

Според анализ на Алекс Фед, главен аналитик на петролно-газовия сектор в банката, проектите на "Газпром"- "Турски поток", "Северен поток-2" и "Силата на Сибир", ще струват 94 милиарда долара.

"Турски поток" ще струва 21 милиарда долара и ще излезе на печалба след 50 години. Дотогава той ще носи загуба на "Газпром" от 13 милиарда долара. "Северен поток-2" ще струва 17 милиарда долара , ще излезе на печалба след 20 години и ще донесе чиста загуба от 6 милиарда долара, пише още аналитикът.

"Силата на Сибир" ще струва 54 милиарда долара, а чистата загуба от построяването му ще е 11 милиарда долара, тъй като цената на природния газ се понижи и направи доставките за Китай нерентабилни.

"Газпром" работи в полза на своите подизпълнители, които строят новите газопроводи, а не за да реализира печалба, смята аналитикът. Повечето от хората, които печелят търговете за строителство на газопроводите, са олигарси, приближени на Кремъл като Генадий Тимченко и Аркадий Ротенберг.

Шефът на Сбербанк уволни анализатора и неговия ръководител след излизането на доклада. Според него това е "безотговорност или съзнателна провокация".