Швейцарските компании вече няма да могат да приспадат от данъците си подкупите, платени на частни лица. Това предвижда актуализация на данъчното законодателство, която ще влезе в сила от 1 януари 2022 година, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Освен подкупите, разходите за финансиране на престъпни дейности или парите, дадени в замяна на извършване на престъпление, също вече няма да бъдат приспадани от данъците, допълва БТА.

Алпийската страна, известна с историческите си практики на банковата тайна и като убежище за пари от чужбина, ще остави възможност някои закононарушения да продължат да се приспадат от данъците.

Чуждестранни глоби обаче ще могат да бъдат приспадани в изключителни случаи, когато нарушават швейцарската държавна политика, уточни правителството.

След като промените влязат в сила, Швейцария ще изпълнява препоръка на Работната група за финансови действия при прането на пари към ОИСР.

Богатата република само донякъде намали законния бум на подкупите през последните две десетилетия, включително и чрез ход за криминализиране на подкупите към чуждестранни държавни служители, започвайки в началото на новото хилядолетие, припомня Ройтерс.

През 2001 година Швейцария забрани приспадането на подкупи, плащани от компании към държавни служители, от техните данъци.