Щетите, нанесени досега от вулканичното изригване на остров Палма от Канарския архипелаг, вероятно се равняват на около 700 млн. евро (790 млн. долара) според официални оценки, предаде ДПА.

"Все още обаче сме едва в средата (на катастрофата)", предупреди премиерът на Канарските острови Анхел Виктор Торес пред в. "Паис". Щетите се увеличават с всяка изминала минута, допълни той, цитиран от БТА.

Откакто вулканът Кумбре Виеха започна да изригва на 19 септември, лавата с температура до 1300 градуса по Целзий е разрушила над 2600 сгради, според европейската система за наблюдение на Земята "Коперник".

Над 1040 хектара са били покрити с дебел слой лава. Тази площ се равнява на 1450 футболни игрища или около 1,4 процента от територията на острова.

Над 7000 от общо 85 000-те местни жители бяха евакуирани от началото на изригването. Около 66 км пътища в южната част на острова са повредени и в момента са непроходими.

Активността на вулкана постепенно отслабва през последните седмици, а потоците лава значително са се забавили.

Според експерти обаче не се очаква вулканичната активност скоро да приключи. Признаци за това за множество земни трусове, каквито все още се отчитат на дълбочина над 30 км под вулкана.