Бюджетът е реалистичен и изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите, осигурява дългосрочност и стабилност, заяви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред БНТ.

По думите му още в средата на годината е възможна извънредна индексация.

"Това е политическо решение, в момента е създадена работна група към Министерството на труда и социалната политика, където участват и представители на НОИ, и представители на Министерството на финансите. Разиграват се и се обсъждат различни варианти, търси се най-доброто решение за хората", допълни Ивайло Иванов.

Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен, защото през последните 3 години той не е увеличаван, като през тези 3 години с 42% е нараснал минималният, както и средният осигурителен доход, много се е доближила разликата между максималния и средния.

"Когато лице иска да се пенсионира неговата пенсия, освен от стажа, който той е извършил и годините, които е работил, зависи и от неговия доход, неговия индивидуален коефициент. Индивидуалният коефициент е средният осигурителен доход за страната към максималния, към дохода, към който той се е осигурявал. Това ще доведе до по-високи пенсии за лицата, които се осигуряват", добави Ивайло Иванов.

Той поясни, че 227 000 души се осигуряват над 3000 лева и около 160 000 над 3400. В тази група не са само хора от ИТ сектора, но и хора от здравеопазването, банките и от държавното управление, уточни Ивайло Иванов.

"За първи път имаме близо 2 милиарда и 400 милиона увеличение на средствата във Фонд "Пенсии", което е увеличение на бюджета с близо 20 процента в сравнение с миналата година. Минималната пенсия ще достигне 392 лева, когато тя бъде умножена с 6,1 на 1-ви юли, което е с 31% повишение спрямо 2021 година", заяви Ивайло Иванов.

По думите му ковид добавката рано или късно ще спре.

"Има заявки, че ще се потърси вариант, в който ковид добавката да влезе в пенсиите, но все още няма решение", каза още Ивайло Иванов.

Според него с увеличаването на парите за майчинство, което съвпада с размера на минималната работна заплата, се възстановява едно правило, което Ивайло Иванов оценява като добро решение.