Главният изпълнителен директор на "Морган Стенли" (Morgan Stanley) Джеймс Гормън обяви днес пред акционери, че ще се оттегли от поста, съобщи Ройтерс.

Той съобщи, че управителният съвет на една от големите банки в САЩ най-вероятно ще назначи нов главен изпълнителен директор през следващите 12 месеца.

Бордът се е спрял на "три силни кандидатури", уточни 64-годишният Гормън.

Когато бъде назначен негов заместник, Джеймс Гормън ще стане председател на управителния съвет на банката, пише БТА.

Заплатата му като главен изпълнителен директор на "Морган Стенли" за 2022 г. беше намалена с 10 на сто до 31,5 милиона долара, припомня Ройтерс.

Президентът на УФР намекна, че лихвите няма да растат според предварителните очаквания заради неотдавнашната банкова криза 

Високата инфлация ни изправя пред значителни изпитания. Това заяви президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл по време на специализирана конференция, организирана от УФР, предаде Ройтерс.

Ръководителят на УФР каза още, че централната банка остава "силно ангажирана" да намали инфлацията до 2 на сто, пише "Блумбърг".

Миналата седмица статистиката в САЩ посочи, че инфлацията през април се е понижила до 4,9 на сто спрямо 5 на сто, отчетени през март, след като през юни 2022 г. достигна четиридесетгодишен максимум от 9,1 на сто.

Пауъл коментира и ситуацията с банките в страната след фалита на няколко регионални кредитори, като по думите му "системата е стабилна и устойчива". Той изтъкна, че е осигурена ликвидност на сектора, без това да влиза в противоречие с ограничаващата политика на УФР.

Същевременно по думите му остатъчните ефекти от неотдавнашната криза в банковия сектор отчасти намаляват напрежението върху УФР да вдига лихвите.

Инструментите, използвани за поддържане на финансовата стабилност, вероятно ще натежат върху икономиката, наемането на работна ръка и инфлацията. Така че в резултат на това лихвеният ни процент може да не се наложи да се повиши толкова, колкото би се повишил иначе, за да постигнем целите си", каза той.