Саудитска Арабия е подписала споразумение с Анкара за депозирането на 5 милиарда долара в централната банка на Турция през Саудитския фонд за развитие, предаде Ройтерс, като цитира източници от фонда. Саудитският финансов министър Мохамед бин Абдула ал-Джадаан обяви намерението си за осъществяването на този депозит през декември.

Фондът не обяснява как парите ще бъдат използвани и дали Саудитска Арабия ще поиска те да бъдат върнати. В специално изявление само се посочва, че депозитът е "доказателство за близкото сътрудничество и историческите връзки между Саудитска Арабия и Турция и техните братски народи".

Саудитският депозит следва съвместните усилия на Анкара и Рияд да възстановят прекъснатите отношения след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги през 2018 г. в консулството на кралството в Истанбул.

Нетните международни резерви на турската централна банка са спаднали с около 1,4 милиарда долара до 20,2 милиарда долара през седмицата до 24 февруари, показват данни на банката в четвъртък, за които Ройтерс съобщи.

Валутните резерви на Турция намаляха рязко през последните години заради пазарни интервенции и вследствие на валутна криза през декември 2021 г. Саудитският депозит ще помогне на страната да укрепи позициите на собствената си валута - лирата, допълнително отслабена от катастрофалното земетресение преди месец, посочва Асошиейтед прес. Преди година един долар се разменяше за 14,26 лири, а сега вече за 18,90 лири.