Западните държави вероятно ще разширят санкциите срещу Москва, след като кризата в Източна Европа ескалира с инвазията на Русия в Украйна.

Мерките, обявени по-рано тази седмица, удариха няколко руски банки и физически лица и бяха насочени към възможността на Москва да набира средства от международните финансови пазари.

САЩ, Европейският съюз, Великобритания и техните съюзници сега се очаква да добавят още санкции към вече обявените.

Ройтерс описва въздействието на обявените досега санкции върху банки и инвеститори и кои мерки могат да окажат още по-тежък ефект, предаде БТА. 

Какво беше обявено досега?

Европейските външни министри по-рано през седмицата се съгласиха да санкционират 27 физически и юридически лица, включително банки, финансиращи руските власти и операции в отцепническите региони в Източна Украйна.

Пакетът от мерки обхвана и всички членове на долната камара на руският парламент, които са гласували в подкрепа на признаването на независимостта на тези региони.

Великобритания наложи санкции на Генадий Тимченко и още двама милиардери с близки връзки до руския президент Владимир Путин, както и на пет руски банки - "Россия", "ИС Банк", "Генбанк", "Промсвязбанк" и "Черноморската банка за развитие".

Това са сравнително малки кредитни институции и само "военната" банка на Русия "Промсвязбанк" е в списъка на Руската централна банка на системно важните кредитори.

Банка "Россия" вече беше под санкции на САЩ от 2014 г. заради тесните й връзки с властите в Кремъл.

Вашингтон наложи санкции на "Промсвязбанк" и "ВЕБ банк" (VEB bank). Също така засили ограниченията за търговия с руски държавния дългови книжа, което според президента Джо Байдън ще прекъсне достъпа на руското правителство до западно финансиране.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че разширява действащите забрани, така че те да обхванат и търговията на вторичния пазар с облигации, емитирани от централната банка на Русия и други субекти след 1 март.

Какво ще бъде въздействието на мерките?

Обявените до момента мерки ще имат минимално въздействие.

Големите руски банки са дълбоко интегрирани в глобалните финансова система, което означава, че санкции срещу най-големите руски институции може да се усети далеч отвъд границите на страната.

Ограниченията, обявени по-рано тази седмица, са насочени към по-малки финансови организации.

При новите мерки Лондон се въздържа от налагане както на ограничения срещу най-големите руски държавни банки "Сбербанк" и ВТБ (което би ограничило капитала за руски компании), така и от изгонване на други видни руски олигарси от Великобритания.

Според анализатори руските институции са по-способни да се справят с ограничителните санкции в сравнение със ситуацията преди осем години, а руските държавни банки са намалили експозицията си към западните пазари.

От 2014 г. насам Русия се отдръпна от американските облигации и долари - еврото и златото сега имат по-голям дял от международните резерви на Русия спрямо доларите, според доклад от януари на Института за международни финанси (IIF).

Русия обаче има някои силни макроикономически защити , включително големи резерви от "твърда" валута, равняващи се на 635 млрд. долара, цена на петрола от близо 100 долара за барел и ниско съотношение държавен дълг-БВП от 18 процента през 2021 година.

Мерките, обявени във вторник, 22 февруари, "не са толкова значителни", каза Самюел Чарап, старши политолог в нестопанска организация "Корпорация Ранд" (RAND Corporation).

"Въпросът е накъде да тръгнем оттук нататък (...) Аз съм все по-песимистичено настроен и мисля, че има голяма вероятност от значителни по-нататъшни руски военни действия. В такъв случай според мен е вероятно да видим някои наистина по-опустошителни мерки, отколкото в миналото" добави Чарап.

Какво следва?

ЕС заяви, че е готов да наложи "мащабни последици" за руската икономика, но също така предупреди, че, предвид тесните енергийни и търговски връзки на блока с Русия, иска да засили санкциите на етапи.

Длъжностните лица смятат, че европейските мерки, оповестени във вторник, са само първата фаза.

Освен кредиторите, които правят бизнес директно със сепаратистките региони, все още не е ясно кога и дали изобщо ЕС ще удари най-големите руски банки.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че лидерите на Г-7 и съюзниците на САЩ ще наложат тежки санкции срещу Русия.

Руските "Сбербанк" и ВТБ ще бъдат изправени пред американски санкции, ако Москва продължава с нахлуването си в Украйна, каза високопоставен американски служител от администрацията пред медии.

Ако тези банки наистина бъдат санкционирани, американски банки биха могли да се сблъскат с реципрочни действия, предупреди Самюел Чарап. Експертът посочи кибератаките като потенциално оръжие, което може да бъде използвано.

Кой ще бъде ударен най-тежко?

Това, от което се страхуват най-много банките в региона и западните кредитори, е възможността Русия да бъде изключена от широко използваната глобална платежна система СУИФТ (SWIFT), която се използва от повече от 11 000 финансови институции в над 200 държави.

Такъв ход би ударил тежко руските банки, но последствията биха били комплексни.

Забраната би затруднила европейските кредитори да си върнат парите, а Русия вече изгражда алтернативна платежна система.

Данните на "Банката за международни разплащания" (BIS) показват, че европейските кредитори държат най-голямата част от експозициите за близо 30 милиарда долара на чуждестранни банки към Русия.

Кои чуждестранни банки са най-застрашени?

Европейските банки, особено тези в Австрия, Италия и Франция, са най-застрашени и са в състояние на повишена готовност, в случай че правителствата наложат нови санкции.

Италиански и френски банки имаха неизплатени вземания от по 25 милиарда долара спрямо Русия през третото тримесечие на 2021 г. според данни на "Банката за международни разплащания". Австрийските банки имаха 17,5 милиарда долара, а американските - 14,7 милиарда долара.

Сред най-застрашените кредитори е австрийската "Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International - RBI), която има големи проекти в Русия и Украйна. Банката заяви, че ще задейства "кризисни планове", ако нещата се влошат.

Акциите на банката претърпяха срив от 7,5 процента във вторник.

Много чуждестранни банки значително намалиха експозицията си към Русия от 2014 г., което прави някои банкери по-малко притеснени от заплаха от нови санкции.