Съд в Лондон поднови днес разглеждането на колективен иск за 2,7 милиарда британски лири (3,46 милиарда долара) срещу водещи банки, сред които са "Ситигруп" (Citigroup), "Джей Пи Морган" (JPMorgan), Ю Би Ес (UBS), "НатУест" (NatWest) и "Барклис" (Barclays). Те са обвинени в предполагаеми валутни манипулации, посочва Ройтерс.

Съдебното дело първоначално е заведено от Филип Еванс, бивш ръководител на отдела за разследвания към Британския регулатор по конкуренцията. Той внася колективния иск от името на хиляди инвестиционни мениджъри, пенсионни фондове и други финансови институции.

Делото е заведение под условия, че потенциалните ищци, които са включени в колективния иск, може да се откажат от участие в него.

Британският съд, който разглежда дела, свързани с нарушения на правилата на конкуренцията, постанови миналата година, че колективният иск е допустим, само ако всички ищци изрично изразят своето желание да се присъденият към него. Британски апелативен съд обаче отхвърли това решение, с което позволи съдебното разглеждане на колективния иск да продължи, посочва Ройтерс.