Щатският долар продължи да се обезценява спрямо основните световни валути и по време на днешната търговска сесия след рязък спад предния ден заради данните за забавяне на инфлацията в САЩ.

От публикувания вчера доклад стана ясно, че темпът на растеж на потребителските цени в САЩ през юни се е забавил до 3% от 4% през май, актуализирайки минимума от март 2021 г., докато анализаторите средно очакваха спад до 3.1%. Междувременно ръстът на потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI индекс) се забави до най-ниското си ниво от октомври 2021 г. насам - 4.8% на годишна база, след като се повиши с 5.3% през май.

"Доларът спадна спрямо всички валути в сряда, след като докладът за инфлацията в САЩ стимулира очакванията, че цикълът на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) е към края си", пише Матю Райън от базираната в Лондон компания за финансови услуги Ebury.

Рязко поскъпна еврото в сутрешната търговия - с 0.11% до 1.1142 долара спрямо 1.1129 долара в края на предходната сесия, до най-високото си ниво от март 2022 година. Това накара инвеститорите да очакват с по-голяма увереност, че политиката на парично затягане на Фед може би е към своя край, което ще бъде последвано и от Европейската централна банка. Паундът също се повиши спрямо долара с 0.16% - до 1.3009 от 1.2988 в сряда, тъй като британската валута стана по-привлекателна за инвеститорите поради разширяващото се предимство в лихвените проценти спрямо други развити икономики. Паундът, както и еврото се търгуват на годишни върхове в четвъртък. Стойността на долара спрямо йената се понижи с 0.03% - до 138.46 йени спрямо 138.50 йени в края на последната сесия. В същото време единствената валута към която щатският долар е на печалба е китайският юан, който се понижава с 0.12% до 7.1736 юана за един американски долар на международните валутни пазари.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.