Руският олигарх и милиардер Виктор Векселберг и неговата компания "Ренова" са погасили кредити в размер на 1 милиард долара пред западни банки. Сред тях са JPMorgan, Credit Suisse и UBS, съобщи "Ройтерс".

Погасяването на дълговете става заради санкците на САЩ, съгласно които западните банки трябва да прекратят сътрудничеството си с руския милиардер до 5 юни. Ако той не бе върнал дълга си, можеше да се стигне до разпродажба на негови акции в швейцарските компании Schmolz + Bickenbach, Oerlikon и Sulzer, заложени като обезпечение.

Повечето от кредитите, върнати сега от "Ренова" са получени през декември 2017 година. Според съобщение от компанията, това е станало със собствени средства. Преди няколко дни стана известно ,че Векселберг е намалил своето участие като акционер в компанията Liwet Holding, чрез която владееше активи на швейцарски компании.

Той е продал своят дял на партньорите си Владимир Кремер и Евгени Олховик. Освен това, създадена е и нова компания, дъщерна на "ренова", в която са прехвърлени част от активи на милиардера в западни компании, силно редуцирани заради санкциите.