Щатският долар се покачи до 63 рубли на Московската борса за първи път от 7 юли, а еврото се търгува на ниво под 62 рубли за първи път от 11 август, съобщават руските онлайн медии.

Обменният курс на щатския долар достигна 63.07 рубли, което е с 2.06 рубли по-високо от нивото на затваряне на предишната търговия в петък. В същото време еврото се търгува на ниво от 61.43 рубли, като поскъпна с 1.53 рубли*.

В същото време на международните валутни пазари руската рубла спадна с 2.39% до 62.15 рубли за долар.*

Според експертите на Interfax-CEA, рублата се обезценява спрямо долара и еврото в понеделник в очакване на срещата с постоянните членове на Съвета за сигурност, която ще проведе руският президент Владимир Путин. Както беше съобщено, в събота сутринта на автомобилната част на Кримския мост беше взривен камион, в резултат на което резервоарите за гориво на влака се запалиха.

След инцидента Следственият комитет на Русия образува наказателно дело за "тероризъм", а от името на Путин беше създадена правителствена комисия, която се ръководи от вицепремиера Марат Хуснулин.

Освен това, президентът на Русия подписа указ "За укрепване на мерките за защита на транспортния преход през Керченския проток, електропреносния енергиен мост между Руската федерация и Кримския полуостров и магистралния газопровод Краснодарски край - Крим по време на тяхната експлоатация", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Геополитическите и санкционни рискове нанесоха удар върху руските пазари през последните седмици, откакто президентът Путин пристъпи към анексиране на четири украински региона, след като Москва проведе така наречените от нея референдуми. Като доказателство, че руската агресия в Украйна продължава, е съобщението от Киев, че сутринта в понеделник са регистрирани експлозии в украинската столица.

"За отслабването на рублата може да е допринесло и конвертирането на плащанията по облигациите в чуждестранна валута и геополитическите събития", каза ръководителят на инвестиционното подразделение в "Локо инвест" Дмитрий Полевой, цитиран от finmarket.ru.

Според "Ройтерс", рублата е стигнала най-ниската стойност от две седмици, тъй като инвеститорите се притесняват, че новите санкции могат да ограничат достъпа до чуждестранна валута в Москва. Европейският съюз одобри нов пакет от санкции срещу Русия, включително таван на цените на руския петрол, доставян до трети страни, и механизми за избягване на заобикалянето на санкциите.

Рублата се беше възстановила с 60%, откакто достигна рекордно ниско ниво от 150 през март, тъй като строгият капиталов контрол и търговските дисбаланси стабилизираха рублата въпреки сривовете на други руски финансови пазари, докато Кремъл мобилизира населението си и се придвижи да анексира източните региони на Украйна. По-високите цени на суровините частично компенсират по-ниските обеми на износа, за да запазят приходите донякъде под контрол, докато рязкото намаляване на вноса поради санкциите ограничи руското търсене на чуждестранна валута. Също така, паричните власти в Москва наложиха солидни такси и отрицателни лихвени проценти върху валути от "неприятелски" държави.

*Валутните курсове са актуални към 11:30 часа българско време.