Руската рубла спадна днес до шестмесечно дъно спрямо долара и еврото под натиска на относително ниските цени на петрола и перспективата за спад на приходите от внос заради наложения таван на цената на руския петрол, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В ранната търговия рублата загуби 0,9 на сто спрямо еврото до 66,94 рубли, най-ниското й ниво от 30 май. Спадът спрямо долара е с 0,8 на сто до 63,31 долара, а спрямо юана - 0,8 на сто до 9,07 рубли.

"Рублата пада спрямо всички основни валути", посочват от изследователски център "Откритие". "Темата за санкциите продължава да оказва натиск върху руската валута."

Като цяло в днешната търговия щатският долар поевтинява, но слабо спрямо повечето основни валути, а вниманието на търговците тази седмица е насочено към последните за година срещи на няколко големи световни централни банки: Федералният резерв на САЩ (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ), Бантата на Англия (BoE), както и централните банки на Швейцария и Норвегия.

Повечето инвеститори и анализатори очакват, че Централната банка на САЩ ще забави темпото на повишаване на лихвите през декември, след като ги повишаваше със 75 базисни пункта (б.п.) последователно на последните си четири месечни срещи. Очаква се основната лихва да бъде увеличена с 50 б.п. до 4.25-4.5% на срещата на 13-14 декември, отбеляза 3eNews.

В четвъртък ЕЦБ ще обяви своето решение за лихвите, като също се съобрази с данните за инфлацията през ноември, които "Евростат" се очаква да обяви по-късно през седмицата. Прогнозите са за забавяне.

Eврото се повишава с 0.11% до 1.0549 долара в сравнение с 1.0537 долара в края на предишната сесия, задържайки се до най-силното си ниво за последните 5 месеца.

И британският паунд се повиши леко спрямо долара, като регистрира ръст от 0.05% до 1.2269 долара спрямо 1.2262 долара в понеделник, движейки се около най-силното си ниво от шест месеца, а инвеститорите очакват освен решения на BoE, но и свежи макроикономически данни от Обединеното кралство.

Английската централна банка (BOE), подобно на ЕЦБ, ще проведе среща също на 15 декември, а експертите очакват, че банковият регулатор също ще забави повишаването на основния лихвен процент с 50 пр. п., след като през ноември го повиши със 75 пр.п. - максимум от 1989 година.

3eNews