Една от най-вълнуващите теми тази година със сигурност е революцията в картовите разплащания, която превръща смартфоните в безконтактни ПОС (POS) терминали. Това коментира Павел Камински, основател и главен изпълнителен директор, 7Security, GmbH. Той е член на Advisory Board на водещото събитие в региона за дигитални разплащания DIGI PAY.

Камински коментира, че технологията SoftPOS премахва необходимостта от закупуване на скъпи POS устройства за търговци. Tе могат просто да изтеглят приложение от Google или Apple и да започнат да приемат плащания незабавно.

Очаквам SoftPOS да разгърне пълния си потенциал през 2023 г. и да разтърси финтех индустрията, коментира Камински.

Защо 2023 е толкова важна ли? През 2022 г. Съветът на PCI Security Standarts Council Site пусна MPoC - Mobile Payments on COTS, който стандартизира изискванията за сигурност за приемане на карта и PIN данни на едно и също мобилно устройство. Това позволява на доставчиците на технологии SoftPOS да разработват нови приложения и решения за мобилните плащания.

Две събития във финансовата индустрия тази година ще бележат повечето разговори - подготовката за еврото и instant payments (незабавните плащания). Това подчерта Горан Ангелов, основател на IBS, официалният представител на IBM за България. Anti-Money Laundering (AML) или прането на пари като тема ще играе все по-важна роля под натиска на регулаторите, допълни Ангелов.

Като говорим за незабавни плащания няма как да не кажем, че те набират все по-голяма скорост през последните години.

Очакванията ни са през 2023 г. да се запази възходящият тренд в развитието на Blink услугата, коментира и Стоилка Арсова, директор "Национална картова и платежна схема" на БОРИКА АД с фокус върху незабавните плащания. Планираме към края на 2023 г. да постигнем 5 милиона извършени трансакции, подчертава тя.

Тегленията от АТМ ще нараснат едва с до 3%, коментира И Радослав Димитров, директор "Карти и терминали" в БОРИКА АД. По-устойчиво увеличение на трансакциите с около 20% се очаква от физически ПОС. А плащанията от виртуален ПОС (електронна търговия) ще бъде до 15%, допълни още Димитров.

Очаквам скоростно развитие на плащанията през 2023 г., повлияно от подготовката за влизането на България в еврозоната и непрестанното въвеждане на иновации в сектора. Това сподели и Елмаз Исмаил, ръководител, отдел Разплащания, tbi bank.

Безналичните преводи ще се увеличат, поради възможността, клиентите да ги правят директно от сметките си, без да се налага да използват други инструменти. Всичко ще става с няколко клика в мобилните приложения. Преводите само по телефонен номер ще станат нещо обичайно, твърдят още специалистите.

Наблюдава се двуцифрен ръст на онлайн транзакциите в света, но заедно с това нарастват и рисковете. Важността на регулаторните технологии нарасна значително. Те се превърнаха в критична част от управлението на всеки бизнес, независимо дали сте банка, финансова институция, крипто борса или платформа за хазарт, коментира Светлин Добрев, основател на компанията NOTO. Нерегулираният дигитален пейзаж наблюдава двуцифрен ръст на онлайн транзакциите в световен мащаб, съответно нарастващо излагане на риск. Това води до необходимостта от технологично напреднали решения за нарастващите изисквания в рамките на глобалната разплащателна индустрия, добави Добрев.

България придобива значителен отпечатък в ЕС и глобалната разплащателна екосистема с нарастващия брой финтех компании, които се управляват от България или ръководят своите операции от страната ни. Освен благоприятна икономическа инфраструктура като част от ЕС и изобилие от таланти, ние имаме силна основа да се превърнем във водеща финтех страна в региона. Това смята и Християн Дренски, вицепрезидент стратегии и партньорства на в NOTO, а също член на борда на конференцията за плащания.

Платежна индустрия и общности

Но заедно с всички нови технологии и иновации, няма по-важно от това да изградим успешно мост между платежната индустрия и общностите, сподели съоснователят на CyberClub в България Ясен Танев. Има ясна необходимост да споделяме визии, но и трябва да фокусираме огромните ресурси на общностите от експерти.

Консултативният съвет е мястото, където виждам възможността енергията да бъде превърната в синергия. Ценни теми ще бъдат отвореното банкиране, обучения и нетуъркинг между финтех и e-commerce сектора, киберсигурност, прането на пари. Няма модерно плащане без интегрирано управление на риска и стандарти за сигурност, а това не може да се постигне без квалифицирани хора, коментира още Танев, също участват в борда на дигиталната платформа.

Индустрията на финансовите услуги в момента е в процес на трансформация. Кой ще успее?

Индустрията на финансовите услуги в момента е в процес на трансформация, водена от променящите се очаквания на потребителите, сподели Марина Шидеров, основател на Fram Creative Solutions. В резултат на това индустрията преживява вълнуващ период на иновации и промяна. Сега потребителите очакват финансовите услуги да бъдат безпроблемно интегрирани, силно персонализирани, сигурни, бързи и иновативни.

Ето и няколко полезни съвети свързани с новите начини за картови разплащания.

6 топ тенденциите в потребителското преживяване са свързани с:

Безпроблемна интеграция: Клиентите очакват финансовите услуги да бъдат лесно достъпни и на една ръка разстояние. Това означава, че те очакват да имат достъп до финансови продукти и услуги бързо и лесно през множество платформи и устройства. Те очакват безпроблемен преход между каналите, като например преминаване от мобилно устройство към настолен компютър, без загуба на информация или функционалност.

Хиперперсонализация: Потребителите вече очакват финансовите продукти и услуги да бъдат силно персонализирани според индивидуалните им нужди. Те очакват възможността да персонализират своя опит с продукти и услуги, съобразени с техните специфични нужди и цели. Персонализирането може да бъде постигнато чрез използването на алгоритми за анализ на данни и машинно обучение, които позволяват на финансовите институции да анализират поведението и предпочитанията на потребителите и да създават силно насочени и персонализирани финансови продукти.

Скорост: В днешния забързан свят потребителите очакват финансовите услуги да бъдат бързи и ефективни. Те очакват бърз и лесен достъп до сметките си, както и бързи и безпроблемни транзакции. Те очакват актуализации в реално време за своите акаунти и транзакции, без забавяне или забавяне.

Сигурност: Потребителите също така очакват финансовите услуги да бъдат много сигурни, като тяхната лична и финансова информация е защитена от кражби и измами. Те очакват стабилни мерки за сигурност, като двуфакторно удостоверяване, криптиране и биометрична идентификация, за да гарантират, че тяхната информация е безопасна и защитена.

Прозрачност: Клиентите търсят прозрачност от финансовите институции, с ясни и лесни за разбиране правила и условия за продукти и услуги. Те очакват да имат достъп до подробна информация за такси, лихвени проценти и други такси, както и възможност за лесно сравняване на финансови продукти и услуги от различни доставчици.

Иновации: Потребителите очаквват финансовите институции да бъдат иновативни, използвайки авангардни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение и блокчейн, за да предоставят нови и подобрени финансови продукти и услуги. Това включва разработването на нови финансови продукти и услуги, които използват тези технологии, за да осигурят по-добри резултати за потребителите.

Финансовите институции, които се фокусират върху удовлетворяването на очакванията на потребителите чрез иновативни и персонализирани изживявания, като същевременно гарантират сигурност и прозрачност, ще бъдат в най-добра позиция да успеят в тази нова ера на финансови иновации, коментира Шидероф.

През 2023 г. България ще затвърди позицията си на финтех хъб

През 2023 г. вероятно България ще затвърди позицията си на Финтех хъб в Югоизточна Европа, подчерта Георги Пенев, изпълнителен директор на Българската финтех асоциация. Успоредно с това ще отбележим забавяне на инвестициите с рисков капитал. Все повече и повече хора ще научават за новите възможности, които предоставят съвременните финансови услуги и продукти, а България ще е един от двигателите на тези промени, категоричен е Пенев. Той участват в консултативния съвет за предстоящото през есента събитие за дигитални разплащания DIGI PAY EVENT. Това се очертава като B2B платформата за сигурни и достъпни дигитални плащания, а конференцията тогава се очаква да събере експертите в бранша, които да покажат тенденциите и новите възможности, които дават плащанията в интернет.