Иранската национална валута достигна днес рекордно ниско равнище от 170 000 риала за долар на неофициалния пазар, предаде Ройтерс, като се позова на иранската информационна агенция Тасним.

Риалът изгуби приблизително 75 процента от стойността си от началото на 2018 година.

Валутата е нестабилна от месеци поради слабата икономика, финансовите затруднения на местните банки и засиленото търсене на долари сред иранците, които се страхуват, че оттеглянето на Вашингтон от ключовата ядрена сделка от 2015 г. и възобновяването на американските санкции може да свие иранския износ на петрол и други стоки.

Пакет от американски санкции срещу иранската петролна промишленост се очаква да влезе в сила през ноември. В реч пред Общото събрание на ООН вчера иранският президент Хасан Рохани заяви, че налагайки едностранно санкции, САЩ са повели "икономическа война" срещу Иран.

През август иранският парламент уволни министъра на икономическите въпроси и финансите и министъра на труда и това бе най-новата от поредица промени сред висшите икономически кадри. През юли президентът Рохани смени ръководителя на централната банка.

Заради тежкото икономически положение през декември миналата година в Иран избухнаха протести, които обхванаха 80 големи и малки града, а 25 души бяха убити.