Щатският долар отслабва спрямо повечето валути след обобщаване на резултатите от двудневната среща на Федералния резерв на САЩ (Фед - централната банка на страната) и пресконференцията на неговия президент Джеръм Пауъл.

В сряда Фед очаквано повиши лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта до 5.25-5.5%. Нивото достигна връх за 22 години. Анализаторите предполагат, че увеличението през юли може да е последното, пише Trading Economics.

Пауъл призна, че Фед ще повиши лихвите и на следващото заседание през септември, ако статистическите данни оправдават това, но побърза да добави, че запазването на лихвите непроменени също е вероятен сценарий.

Ръководителят на Фед няколко пъти повтори, отговаряйки на въпроси на журналисти, че регулаторът няма ясно дефиниран план за по-нататъшни промени в лихвените проценти. "В сегашната среда не можем да бъдем прекалено конкретни", каза Пауъл. - Ще вземем решение за лихвите на следващата среща, след това на следващата и т.н."

Търговците очакват, че и Европейската централна банка (ЕЦБ) също ще повиши трите си лихви с по 25 базисни пункта на фона на стабилната инфлация (решението се очаква по-късно днес). Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - ye нарасне до 4.25%.

Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) ще се повиши до 3.75 на сто (22-годишен връх), а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) ще достигне 4.50 на сто, най-високото ниво от октомври 2008 г. Това ще бъде деветото поредно повишаване на лихвените проценти от началото на цикъла на затягане на ЕЦБ, започнал през юли 2022 г.

Предстоящата политическа декларация и пресконференцията на президента Лагард ще бъдат внимателно разгледани от инвеститорите за по-нататъшни сигнали за бъдещата лихвена траектория на ЕЦБ, тъй като сред няколко членове на ЕЦБ възникнаха съмнения относно необходимостта от повишаване на лихвените проценти през септември.

Курсът на еврото спрямо долара се повиши с 0.37% до 1.1128 долара спрямо 1.1086 долара в края на предходната сесия в сряда.

Британският паунд поскъпва с 0.29% и се търгува за 1.2978 долара спрямо 1.2941 долара предния ден.

Щатският долар спрямо йената с падна с 0.12% до 140.07 йени след 140.24 йени в края на предишната търговия.

Американският долар спадна и спрямо китайския юан на международните валутни пазари (офшорният юан) с 0.05% и се търгува за 7.1392 юана спрямо 7.1431 юана ден по-рано.

*Валутните курсове и цените на петрола са актуални към 11:15 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

3eNews