Банките трябва да станат по-рестриктивни и да оценяват всяка една инвестиция, която финансират, не само на база дали е зелена и по финансовите резултати, а през цялостната призма на зеления преход, който трябва да направим.

Това мнение изрази Изпълнителният директор и член на Управителния съвет на "ПроКредит Банк" Камелия Минева, която взе участие в сесията "Устойчивият преход като конкурентно предимство в страните от ЦИЕ - голямата картина", част от Green Week 2023 - най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден, организиран от Dir.bg и 3E-news.

Като част от Управителния съвет на "ПроКредит Банк", Камелия Минева отговаря за развитието на зелената политика, внедряването на зелената таксономия, развитието на зелени продукти и услуги, както и за зеления кредитен портфейл на банката.

По думите ѝ чрез инвестициите, които банките финансират, може да бъде стимулиран зеленият преход. "Ако банките сме много по-насочени в енергоефективни проекти, зелени сгради, автоматизирани машини, нови техники за устойчиво земеделие, то този преход ще бъде по-лесен и бизнесът много по-бързо ще стане конкурентен и на местния, и на международния пазар", посочи Минева.

Снимка: Иван Коловос

Според нея ключова роля за банките е и какви проекти не финансират. Като пример тя отбеляза, че от "ПроКредит Банк" отдавна не финансират инвестиции в пластмаса за еднократна употреба от първичен гранулат и други дейности, които оказват негативно влияние на околната среда.

"Обръщаме много внимание какви са условията на труд в един бизнес, когато финансираме инвестицията. По отношение на устойчивост, средства има", каза още изпълнителният директор на "ПроКредит Банк".

Тя добави, че при повечето финансови инструменти и програми, които банките използват от международни институции, вече има изискване 30 процента от инвестициите да отиват изцяло в зелени финансирания.

"Бизнесът трябва да е наясно с това, да обръща все повече внимание на отпечатъка, който оставя върху околната среда и да прави стъпки да го минимизира", категорична е Камелия Минева. Тя съобщи, че "ПроКредит Банк" в момента преговаря за шест подобни финансови инструмента на обща стойност 2 млрд. лв., които ще бъдат отпуснати в следващите три години.

Изпълнителният директор на финансовата институция напомни, че още през 2006 г. банката е финансирала първите зелени кредити, когато темата е била табу, а в момента 30 процента от кредитния портфейл на "ПроКредит Банк" е зелен.

Снимка: Иван Коловос

Минева добави, че за "ПроКредит Банк" е важно да споделя личен пример. Тя разказа за инициативи на банката по пътя на зелената трансформация - централата им е въглеродно неутрална, стремят се да промотират електромобилността, като над 10 процента от регистрираните електромобили миналата година са финансирани от банката, изградили са мрежа от над 100 електрозарядни странции в България и в Северна Гърция.

Именно в южната ни съседка, където "ПроКредит Банк" оперира чрез клона си в Солун, банката е финансирала проект за генериране на енергия от възобновяеми източници - фотоволтаици.

"Проектът е с големина 100 мегавата, но по-интересното в него е, че се реализира от 6 енергийни общности. Това е една много различна практика, която видяхме работеща в Гърция. Разликата е именно във формата на собственост, защото вътре в тези 6 енергийни общности участват над 500 гръцки семейства. Тоест в южната ни съседка вече има политика и регулаторна рамка, която позволява в подобни проекти да участват местните хора вместо да има зависимост от големи инвеститори", обясни тя.

Снимка: Иван Коловос

По думите на Минева по този начин генерираната от фотоволтаиците печалба остава в региона и така ефектите от реализирането на подобна инвестиция включват и социалния аспект.

"Тоест, ако банките правят тези стъпки и ако бизнесът, с който работим, също върви по тях, зеленият преход в България наистина може да е успешен и да се случи по-бързо", заключи изпълнителният директор на "ПроКредит Банк".