Ясно е, че ако ще вървим към по-голяма интеграция с Европейския съюз ние трябва да направим крачката към еврозоната. Това каза доц. д-р Александър Ганчев, в студиото на телевизия "Блумбърг". 

"Самият механизъм ERM II го наричат "чакалнята на еврозоната", където ние трябва да пребиваваме известно време и най-общо казано да се синхронизираме с европейската икономика - тя да провери дали ние сме готови. Аз, чисто експертно, мисля, че ние сме изпълнили техническите критерии и въпросът е в политическата воля", смята той.

Според него, в момента топката е по-скоро в полето на политиците. "Чуваме аргументи, и за, и против и в крайна сметка ще опрем до политическо  решението на този въпрос".

Има вероятни негативи да влезем бързо в еврозоната, например в рамките на следващия програмен период. Но ако ние ще бъдем част от този съюз, трябва да започнем да се готвим да влезем в еврозоната, подчерта доцент Ганчев.

"Ние трябва да сме от този клуб, който взима решенията, защото ако закъснеем, ще носим последиците от чужди решения. Много по-добре ще бъде за нас да участваме в елитния клуб на еврозоната, който взема решения. Това означава и влизане в банковия съюз. Няма как да разделим двете, защото стабилна парична система и част от голяма парична система като еврото неминуемо означава по някакъв начин да сме в европейския банков съюз", каза още експертът.