Полската банка за развитие (BGK) може да прояви интерес да се включи като инвеститор в ядрени проекти, стига правителството да прецени, че желае да работи в тази посока. Това включва и инвестиции в нови ядрени мощности в България например. Това обясни Павел Нерада, заместник-председателят на Управителния съвет на BGK пред български журналисти.

Банката е основният инвеститор в създадения преди три години Инвестиционен фонд за инициативата "Три морета" (3SIIF). Фондът сам по себе си е изключил възможността за инвестиции в атомна енергетика, така че BGK може да мисли в посока на подобни проекти единствено от гледна точка на полското правителство, обясни Нерада. Базираната във Варшава банка бе една от първите, която осигурили капитал за създаването на фонда 3SIIF, който пък е базиран в Люксембург. Участието на BGK е и най-голямо като за фонда са отпуснати 750 млн. евро.

Общият капитал, който фондът управлява, е за 923 млн. евро. Акционер в 3SIIF е и Българската банка за развитие, която участва с 20 млн. евро. От 3SIIF придобиха през май значителен дял в австрийското дружество Enery Development GmbH (Enery). Компанията се специализира в производството на енергия от възобновяеми източници. Enery притежава портфейл от 85MW опериращи активи, от които 50MW в България.

Плановете на дружеството са да притежава зелени централи с обща мощност от 2GW като се търсят интересни проекти за соларна енергия в България, Чешката република и Словакия, Австрия и Румъния. От началото на 2020 г. Enery притежава най-големият соларен парк у нас край в пловдивското с. Караджалово. Паркът се простира на 1000 дка и има инсталирана мощност от над 50MW, като соларните панели могат да захранват 27 000 домакинства.

"През първото тримесечие на 2022 г. или най-късно до средата на следващата година фондът ще бъде представен и на пазара, за да набере финансиране между три и пет милиарда евро от инвеститорите", обясни Нерада. По думите му фондът е така структуриран, че се избягва взимането на всякакви политически решения по дадена инвестиция. Единствено акционерите имат право да взимат решенията.

3e-news.net