Недалновидно е решението на българските политици да влизаме в еврозоната. Това каза политологът Калоян Правов пред телевизия "Блумбърг".

"Ако ние сме в еврозоната и след 2 години в Италия се случи финансова криза, каквато беше с Гърция, тогава и ние ще трябва да платим за фискалния икономически популизъм на италианското правителство. Сегашното валутно статукво върши достатъчно добра работа на икономиката ни, която има други проблеми, и аз не мисля, че е добра идея да се засилваме към присъединяване към еврозоната. Трябва да се изчака, да се прецени внимателно колко от тези международни договори си струват".

Той каза, че ЕС е изправен пред екзистенциална криза и има нужда от реформи.

"Реформата на ЕС трябва да бъде завръщане към корените на Съюза, като най-вече икономически, базиран на свободния пазар, на свободната търговия, на малките регулации. В момента няма воля и енергия за всякакви федералистки и политически хиперобединения и те трябва да бъдат изоставени. Като идеологически проект това, което обяснявам, може да бъде поето от традиционната европейска десница, защото редът на левицата е федерализация".