От днес ставката на ДДС за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, става 9 процента. Данъкът бе намален след поправки в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС).

Първоначално се предвиждаше намалената ставка да влезе в сила от 1 януари 2021 г., но в пленарната зала председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ предложи това да стане по-рано - от 1 декември 2020-а.

Корекцията беше подложена на гласуване от председателстващия заседанието Валери Симеонов с аргумента, че се очаква затваряне на заведенията по-рано от първоначално предвидения срок за влизане на мярката в сила и тя няма да е ефективна.

Предвижда се ставката от 9 процента ДДС за доставка на храна за вкъщи да се прилага до 31 декември 2021 г.

Припомняме, че мнозинството не прие предложението на левицата за девет процента ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

Освен доставките на храна за вкъщи 9% ДДС бе глсувано и за лифт-съоръженията. От 20 на 9 процента бе намелена и ставката на ДДС за книгите и учебниците, бебешките храни и пелени.