Първа инвестиционна банка (Fibank) опроверга публикации, че е обект на сделка за продажба.

В свое изявление банката изтъква, че няма "стартирана и не се провежда процедура по т.нар. дю дилиджънс (най-общо финансов и правен анализ - б.р.), която процедура е стандартен елемент при покупко-продажбата на структуроопределящ за българската икономика актив".

"Капитал" писа, като получил потвърждение "през няколко източника, че тече процедура, и то в напреднала фаза, като последни оферти и избран купувач (за банката) би могло да има още в рамките на май".

На това от ПИБ отговарят, че не коментират "пазарни слухове, но предвид потенциалното значение на публикувана в "Капитал" непотвърдена информация, базирана на неофициални източници и в противоречие с добрите журналистически стандарти", уведомяват обществеността, че не се продават. 

Изданието основава (освен на свои източници) твърдението си на силния ръст в курса на акциите на ПИБ на Българската фондова борса, които през настоящия месец скачат с почти 70%. Цената им докосна 4.80 лв. - нива, невиждани от 2018 г., преди да свие до 4.00-4.50 лв., където продължи да се търгува при сравнително големи обеми и с резки колебания. А пазарната капитализация, която само преди седмици гравитираше около 350 млн. лв., се изкачи до около 650 млн., отбеляза "Капитал" и дори назова кандидатите за акциите на ПИБ: Уникредит Булбанк и Пощенска банка.

ПИБ на свой ред заяви, че винаги е представлявала интерес за български и чуждестранни инвеститори. И гарантира, че при бъдеща промяна в структурата на собствеността ще уведоми официално, както го е правила.

В края на 2005 г. два инвестиционни фонда - Growth Management Ltd. със седалище във Великобритания и Hillside Apex Fund Ltd. със седалище на Каймановите острови, купиха 20% (двата по 10%) от акциите на ПИБ. С това приключи участието на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в капитала на българския финансов посредник.