Париж ще се превърне във водещ център за европейските финансови пазари, тъй като международните банки могат да прехвърлят своите дейности там след излизането на Великобритания от Европейския съюз, каза ръководителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Докато Брекзит е лоша новина за Великобритания и Европа, то тя представлява "историческа възможност" да се преструктурира европейската финансова система, според централния банкер.

В бъдеще няма да има доминиращ финансов център, какъвто е Лондон сега, а по-скоро една интегрирана мрежа с центрове, специализирани в различни дейности, смята ръководителят на Френската централна банка.

"В това отношение Париж има много предимства, за да се превърне в най-големия център за корпоративни финанси и иновации в Европа", каза Франсоа Вилроа дьо Гало на конференция за финансовите пазари в централната банка.

"Имаме много благоприятни сигнали, че големите международни банки ще разположат основните си дейности в Париж", твърди той.

Париж вече е един от най-големите центрове за емитиране на корпоративни облигации, управление на активи и преки инвестиции в Европа след Лондон.

Банк дьо Франс си постави за цел да бъде "централната банка на пазарите в Европа" и подкрепи различни инициативи за развитието на европейската пазарна инфраструктура за търговски книжа, кредитиране с допълнителни гаранции и кредитиране, обезпечено с ценни книжа, каза Вилроа дьо Гало.

В същото време президентът на Франция Еманюел Макрон, самият той бивш инвестиционен банкер, предприе редица стъпки, за да привлече финансови компании от Лондон.

Франция намали данък богатство, така че да покрива само недвижимите имоти, въведе 30-процентов плосък данък върху капиталовите приходи и премахна най-високия данък върху заплатите в банките. Всичко това е като допълнение към облекчаването на регулацията на трудовия пазар, което Макрон предприе малко след като пое поста миналата година.