Клиентите на банките в Европейския съюз ще могат да извършват незабавни плащания в евро по всяко време съгласно предварително споразумение, постигнато снощи между страните членки и Европейския парламент, предаде ДПА, позовавайки се на прессъобщение от ЕП. Новите правила първо ще се прилагат в страните в еврозоната преди да влязат в сила и за останалите държави членки.

Незабавните плащания са много по-бързи от традиционните банкови кредитни преводи и позволяват на хората да прехвърлят пари по всяко време на всеки ден в рамките на 10 секунди. За сравнение, традиционните кредитни преводи се получават само от доставчиците на платежни услуги през работното време и пристигат в сметката на лицето на следващия работен ден, а в някои случаи три дни по-късно.

Възможните такси за незабавни преводи не трябва да бъдат по-високи от съответните такси за парични преводи, се посочва още в съобщението.

"Клиентите на банките ще разполагат с подобрени опции за плащане, фирмите ще имат по-ниски разходи, а системите за плащания в ЕС като цяло ще станат по-конкурентоспособни", каза Михел Хугевен, нидерландски евродепутат, който ръководи преговорите от името на Европейския парламент.

Новите правила "ще помогнат за намаляване на прекомерната зависимост от чужди финансови институции и платежни инфраструктури, предоставяни от трети страни" и ще подобрят автономността на европейския финансов сектор, се казва в прессъобщението.

По-бързите финансови транзакции могат да допринесат за икономически тласък, вариращ от 1,34 милиарда евро до 1,84 милиарда евро годишно, каза Европейската комисия по-рано.

Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и държавите от ЕС.