Паричните преводи от Турция за България са най-скъпите в региона на Европа и Централна Азия, докато тези от Русия за Грузия са най-евтини. Това се посочва в доклад на Световната банка, предаде БТА.

Общо за региона паричните преводи са намалели с 9,7 процента до 56 млрд. долара през 2020 година, когато пандемията от коронавирус и ниските цени на петрола оказаха значително влияние върху мигриращите работници.

Икономическата криза от миналата година не бе безпрецедентна, като се имат предвид кризите от 2009 г. и 2015 година, когато паричните преводи в региона се понижиха със съответно 11 процента и 15 процента.

Почти всички страни в региона са отчели намаляване на показателя, който значително е понижен и от силното поевтиняване на руската рубла спрямо щатския долар.

За 2021 г. се очаква паричните преводи да се свият с още 3,2 процента, тъй като се прогнозира по-бавно възстановяване на икономиките в региона.

Средната цена за превод на 200 долара в региона леко се е понижила до 6,4 процента през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Русия остава страната, от която е най-евтино да се изпращат пари в света, като показателят се е понижил от 2,1 процента до 1 процент.

В региона различията в цената на паричните преводи са значителни, като най-скъпи са от Турция за България, а най-евтини - от Русия за Грузия, отчита СБ.

Паричните преводи към развиващите се страни намалели, но малко благодарение на възстановителните планове на правителствата на развитите държави за преодоляване на последиците от пандемията, съобщи Световната банка, цитирана от Франс прес. Тези трансфери са жизненоважен финансов ресурс за бедните страни.

Положението обаче се различава в отделните региони.

"Въпреки COVID-19 потоците от парични преводи са останали устойчиви през 2020 година, като спадът им е по-слаб от очакваното", посочва банката в комюнике.

Трансферите към страни с ниски и средни доходи са достигнали 540 долара през 2020 година - само с 1,6 на сто по-малко от изпратените през 2019 година 548 милиарда долара. Това е много по-малко от очаквания през октомври спад от 7 на сто.

Световната банка отбелязва също така, че намалението на паричните преводи през 2020 година е било по-малко в сравнение със спада през световната финансова криза през 2009 година (-4,8 на сто). То е било и много по-малко от спада на потоците от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) към страните с ниски и средни доходи, които с изключение на Китай, са намалели с над 30 процента през 2020 година, изтъква Световната банка.