Турската лира продължи да поевтинява до рекордни стойности за втори пореден ден, като достигна днес ново най-ниско равнище от 7,3220 лири за щатски долар, съобщи ДПА.

Лирата вече изгуби почти 1 процент от стойността си спрямо долара към петък по обяд. Акциите, които се търгуват на истанбулската фондова борса, спаднаха с 2,38 процента.

Спадът на пазарите продължава въпреки изявленията на турската централна банка за мерки срещу обезценяването на турската валута.

В петък централната банка обяви, че намалява лимитите на ликвидност на първичните дилъри - ход, който цели да затегне условията за ликвидност и да подкрепи лирата. Въпреки това стойността на валутата продължи да пада въпреки изявлението на банката.

Анализатори призоваха турската централна банка на повиши лихвените проценти, за да прекрати по-нататъшната обезценка на валутата.

Банката запазва основния си лихвен процент от 8,25 процента непроменен от май насам. Следващата среща, на която ще се обсъжда лихвения процент, е насрочена за 20 август.

Агресивните продажби на долари от турските държавни банки през цялата година засега не успяват да спрат поевтиняването на турската лира.