В периода 1998 - 2015 година "Дойче банк" е кредитирала Доналд Тръмп с повече от 2 милиарда долара, пише "Ню Йорк таймс", като се позовава на информация от 20 настоящи и бивши високопоставени служители на кредитната институция.

Неясно защо, Тръмп е бил считан за "привлекателен" кредитополучател, въпреки няколкото банкрута в историята на бизнес-делата му. При това инвестиционният отдел на банката на два пъти - през 2004 и 2008 година е решавал да спре кредитирането му, но след това отново е давал кредити на Тръмп.

Статията на "Ню Йорк таймс" е по повод ново разследване на бизнес империята на американския президент. В края на януари 2019 година Палатата на представителите в конгреса на САЩ изпрати списък с въпроси на "Дойче банк" за отношенията й с Тръмп.

Според конгресмените е било възможно чрез кредитната институция настоящият президент да е укривал свои доходи и така да не е плащал законните данъци.

"Ню Йорк таймс" пише, че за да си осигури кредити, Тръмп е ухажвал висшестоящи банкери като ги е водил с частния си самолет до голф игрища и негови частни клубове. Изяснено е също така, че когато от банката са изпратили екип за проверка на неговото финансово състояние преди да му отпуснат пореден транш от 100 милиона долара, Тръмп е завишил цената на притежаваните от него активи с около 70%. Той е декларирал, че те са за около 3 милиарда долара, докато всъщност са стрували 788 милиона долара. Подобна информация изнесе пред конгреса миналата седмица и бившия адвокат на президента - Майкъл Коен.