Главната изпълнителна директорка на шведската банка Swedbank Биргите Бонесен е уволнена във връзка с твърденията, че банката е свързана със скандала с мащабното пране на пари от Русия с неизвестен произход в балтийските страни. За последните четири месеца това е вторият ръководител на скандинавска банка, който напуска поста си заради скандала, отбелязва Асошиейтед прес.

Председателят на съвета на директорите на Swedbank Ларс Идерманк каза, че Биргите Бонесен е уволнена от съвета след събитията от последните няколко дни, които са създали огромен натиск върху банката. Позицията на Бонесен стана на практика незащитима, след като трима от петимата най-големи инвеститори казаха, че ще гласуват против освобождаването й от отговорност за най-новите финансови резултати на предстоящото годишно събрание на акционерите, отбелязва Ройтерс.

За временно изпълняващ длъжността й е назначен главният финансов директор Андерс Карлсон.

Вчера шведската служба за борба с икономическите престъпления обискира централата на Swedbank. Прокуратурата разследва дали 15 от най-големите акционери на трезора са получили незаконно информация за връзки на банката със скандала за пране на пари преди шведска телевизия да пусне материал по темата през февруари.

Фондовата борса в Стокхолм спря временно търговията с акциите на Swedbank до второ нареждане. Бонесен е вторият ръководител на скандинавска банка, който изгубва поста си заради скандала с пране на пари, в който са замесени скандинавски банки и клоновете им в балтийски страни.

Главният изпълнителен директор на Данске банк (Danske Bank) Томас Бьорген подаде оставка зарази скандала през декември, след като вътрешно разследване установи, че са направени подозрителни трансакции за около 200 милиарда евро (225 милиарда долара) през естонското подразделение на банката в периода 2007-2015 година. Според някои информации трансакции са извършили и членове на семейството на руския президент Владимир Путин.