Българската банка за развитие (ББР) заявява намерение за участие в програмата InvestEU и гаранционния фонд към нея. Тя ще е нов инструмент за финансиране през следващите години и ще надгради успеха на плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Това заяви главният изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев по време на форум "Пътища за партньорство", който се провежда за втора година. С него банката отпразнува и 20-годишния си рожден ден.

Всички снимки можете да видите тук >>>

"Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика. Очакванията на ЕК са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции програмата ще генерира над 650 млрд. евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. Това е уникална възможност и за българския бизнес, тъй като Фондът ще предоставя първокласна гаранция върху финансирането с рейтинг три пъти "А", добави Мавродиев.

"От 1999 г. Българската банка за развитие (ББР) се разви и утвърди като важен партньор на българското предприемачество, превърна се в инициатор и гарант в политиките за растеж и икономическото развитие", каза в словото си пред форума икономическият министър Емил Караниколов.

Снимка: Дир.БГ

Той добави, че през 2018 година ББР е постигнала най-добрите финансови резултати от създаването си. "Банката развива устойчиво портфейла си, като поддържа най-високите нива на капиталова адекватност в банковата система. За първи път през миналата година балансовата стойност на активите на акционерното дружество надминаха 3 млрд. лева, което е ръст от 22% спрямо 2017 година. Отчетено беше значително увеличаване на печалбата. Предоставени бяха нови кредити за бизнеса в размер на почти 400 млн. лева, което е 3 пъти повече спрямо 2017 година. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още 2 дъщерни компании - ББР лизинг и ББР факторинг, който ще осигури достъп за финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги", каза още Караниколов.

Главният изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев

Снимка: ББР

"През миналата година в София събрахме гости от различни страни, за да подпишем Меморандума за сътрудничество. Към днешна дата членките в меморандума вече са 11. През тази година предстои създаване на уеб базирана платформа, на която партньорите от Балканите могат да представят проекти, финансиране и ноу хау. Платформата ще е полезна за страните от региона, на които им предстои присъединяване към ЕС", отбеляза Мавродиев.

По темата за InvestEU Мавродиив сподели още, че програмата не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура.

"По примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове, банката е готова да структурира и финансира програма за "социална инфраструктура" за изграждане на детски градини в страната. Могат да бъдат подкрепени и трансгранични проекти, което е важно за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона", допълни още Мавродиев.

"Програмата InvestEU е продължение на плана "Юнкер". Тя има нови приоритети - изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация, изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, ще има силна ориентация към пазара, но има нещо много важно - ще говорим, надявам се, за безквотна система за страните. Очаква се програмата да генерира 650 млрд евро допълнителни инвестиции в целия ЕС. За бенефициентите процедурата ще е улеснена - 14 финансови инструмента се сливат в един", обясни Флорентин Хопмайър, която е член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен и отговаря за икономическите и финансови въпроси.

Флорентин Хопмайър, която е член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен

Снимка: ББР

"Ще продължим да работим с групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но отваряме гаранции за други участници като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предостави на други партньори. Програмата InvestEU стартира през 2021 г. Това означава, че колкото по-рано се пратят заявки и планове, толкова по-добре. Има време, като цяло, но то може да се използва. Инвестициите ще стават само в сигурна инвестиционна среда. В България тя е сравнително ниска, въпреки че има подобрение. Препоръките на ЕК към страната ви са по-висока събираемост на данъци, по-голяма стабилност на банковия сектор, подобряване на секторите енергетика, транспорт, социална инфраструктура, социално включване в работата", добави тя.

Пред журналисти министър Емил Караниколов коментира и идеята за освобождаване на определени стоки от ДДС.

Министърът на икономиката Емил Караниколов

Снимка: Дир.БГ

"Административните мерки понякога водят до решения, които са краткосрочни. За мен трябва да се направи сериозен анализ на всички мерки, които могат да се предприемат и за кои стоки. Анализът е важен, за да не се случи така, че сега да падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година да е по-скъп. Бих предложил да се помисли как да се освободят компаниите от корпоративен данък, ако инвестират същата сума в инвестиции в научна и развойна дейност. Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета всяка една промяна на ставките по ДДС. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за косвения налог ще направим повече беля, отколкото добро", обясни Караниколов.