За съмнения за голяма измамна престъпна схема за източване на сметки и лични данни алармира БНТ.

От фирмените сметки на двама бизнесмени в Карлово са били източени 115 000 лева чрез 23 транзакции по 5 000 лева преди около месец.

Според техния адвокат става въпрос за организирана престъпна група, която цели източване на сметки чрез онлайн банкиране. Замесени по негови думи са счетоводителка, служители на мобилен оператор и банковата институция.

По случая потърпевшите са сезирали ГДБОП и банката, но към момента нямат отговор. Отговор няма и от Община Пловдив. Не е ясно дали банката ще възстанови средствата, които са били източени от сметките на двамата бизнесмени.

На 8 септември единият от бизнесмените, който се занимава с продажба на климатици, видял, че в нея липсват 40 000 лева. Притеснен и шокиран веднага звъннал на счетоводителката си. Тя не вдигнала и отишъл до дома ѝ. Направило му впечатление, че тя отказала да провери дали има и други нейни клиенти, на които липсват пари от сметките.

"Тя вика: "Аз нищо не съм нареждала" - спокойна, чак учудващо. Тогава я попитах: "Имаш ли други клиенти, защото не ги познавам?" и ѝ казвам: "Добре, влез и провери неговите средства или само аз съм ощипаният". "Ами, то лаптопът ми е в офиса, не мога да видя, обади се на човека. То вече е късно, за кога да му звъня, каквото е станало, е станало...", разказва потърпевшият Илия Кавръков.

Другият измамен бизнесмен е в строителния бизнес. Той разбрал за проблема чак на следващия ден, след обаждане от счетоводителката. Общото между двамата мъже се оказват тя и банковият клон, който използват.

"На 9.09. тя ми звънна, че има проблем със сметката и не може да извършва онлайн банкиране, защото тя е оторизираният човек. Отивам в банката и виждам, че липсват 75 000 лева", казва Али Халил.

Счетоводителката обясни, че на 8 септември около 11.00 часа се появил проблем с телефона ѝ. Не можела да се обажда и да получава повиквания. Влязла в електронната си поща и видяла мейл от мобилна компания да отиде да си получи новата карта. Отишла до местния офис и си взела пластика. По същото време между 11.00 и 13.30 часа са били извършени и транзакциите на потърпевшите.

"Разпечатах го, видях че подписът не е мой, веднага отидох, но докато процедурата да спрат онази, да активират новата и минаха 2 часа и половина, и на мен, докато ми се активира получих код за потвърждение за сумата от 5 000 лева, но моята логика беше след като не въведа този код, тези пари няма как да излязат", обяснява Златомира Богоева - счетоводител на потърпевшите.

Според счетоводителката става въпрос за зловреден софтуер, чрез който са били прихванати личните й данни, за да бъде получен достъп до банковите данни на нейните клиенти. По този начин били фалшифицирани и нейните документи, чрез които са били извършени транзакциите.

"Троянски кон" ясно. Гледали са къде може да се пипа, само не знам как са разбрали на кой телефонен номер се изпраща смс... Сега оправдавам се, излизам от позицията на човек, който се оправдава, но исках все пак по някакъв начин да се защитя", каза Златомира Богоева.

Адвокатът на двамата бизнесмени коментира, че най-вероятно става въпрос за организирана измамна схема, в която са участвали повече от двама-трима души. Той заяви, че имат основание да считат, че счетоводителката е замесена и има пропуски в системата за сигурност на банката.

"Моят клиент Илия Кавръков ѝ казва, че има проблем на 8-ми. Той изрично ѝ е казал, че може да има и други, за да не станат жертва на въпросната схема. Тя не предприема нищо. На другия клиент Али парите са му изтеглени на 9-ти. Има една абсолютна незаинтересованост при положение, че тя е разбрала че има дублиране на нейната телефонна карта. Искам да попитам и банката - кой следи за транзакциите при положение, че от фирмени сметки започват да текат транзакции към лица, които никога не са били контрагенти на въпросните фирми", пита адвокатът Гънчо Гънчев.

Защитникът каза още, че подобна схема на източване на пари е имало и в Пазарджик преди около месец и половина.