Увеличението на кредитите, отпускани от банките в еврозоната на частния сектор, се е ускорило до 3,6 на сто на годишна основа през юли, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Франс прес.

ЕЦБ разпространи тези данни преди заседанието си през септември, на което ще се разискват мерки в подкрепа на икономиката.

Кредитите за нефинансовите предприятия и за европейските домакинства (след изглаждане с оглед някои чисто финансови операции) са нараснали с 3,6 на сто през юли на годишна основа след 3,5 на сто през юни и 3,3 на сто през май.

По-конкретно растежът на кредитирането за промишлените и търговските компании е достигнал 3,9 на сто на годишна основа - колкото и през юни. Увеличението при кредитите за домакинствата е 3,4 на сто спрямо 3,3 на сто през юни. Заемите за финансовите компании, включващи застрахователните и пенсионните фондове, са продължили да нарастват с по-бърз темп от 2,4 на сто.

На фона на признаците за по-трайно от очакваното отслабване на икономиката ЕЦБ може да приеме серия мерки през септември, включващи понижение на лихвите по депозитите, заедно с механизъм, който да намали отражението от това върху банките. Възможно е да се вземе решение дори за нова програма за изкупуване на дългове на пазара.