Бившият президент на Европейската централна банка Марио Драги бе удостоен днес с Орден на заслугите заради ключовата му роля за запазването на европейската единна валута, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Не всички в Германия обаче одобряват награждаването му.

Драги бе президент на ЕЦБ от 2011 до края на октомври миналата година. На 72-годишния италианец се приписва заслугата за спасяването на еврозоната в разгара на дълговата криза с навременни фрази и смели действия, които да подкрепят думите му.

Запазихте това, от което други изглежда бяха готови да се откажат, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер на церемония в Берлин преди да връчи на Драги Ордена за заслуги.

По думите на Щайнмайер Драги е запазил целостта на еврозоната и ЕС в бурни времена и така е направил огромна услуга на Европа.

По този начин - казвам го съвсем умишлено - вие направихте огромна услуга на моята страна, допълни Щайнмайер, цитиран от ДПА.

Либералната парична политика, която Драги поддържаше като ръководител на ЕЦБ, му спечели много критики, особено в Германия.

Драги разшири арсенала на банката в борбата с кризата като прибави нови неконвенционални мерки. В борбата срещу ниската инфлация и икономическата стагнация той прибягна до нулево лихвено равнище, наказателни лихви за банките и до изкупуване на облигации.

Критиците му поставят под въпрос дългосрочните последици от мерките за стимулиране на икономиката и посочват, че пречат на правителствата да подобрят финансите си.

Особено силни са критиките срещу Драги в Германия, където мнозина обръщат внимание на наследството на нулевите лихви върху спестяванията.

Орден на заслугите се присъжда на германци и чужденци за политически, икономически, социални и интелектуални постижения.

Отличието е връчвано в миналото на бившите ръководители на ЕЦБ Жан-Клод Трише и Вим Дуйзенберг, припомниха от службата на президента.