Базираната в Роли, Северна Каролина "Фърст ситизънс банк" (First Citizens Bank & Trust Co) е постигнала съгласие с Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC) в САЩ за придобиване на всички депозити и заеми на изпадналата в неплатежоспособност и взета под държавна опека банка "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB), съобщиха от регулатора, цитирани от Ройтерс и БТА.

Придобиването включва покупката на около 72 милиарда долара от активите на "Силикон вели банк" с отстъпка от 16,5 милиарда долара, се казва в изявление на агенцията.

При обявяването на "Силикон вели банк" в несъстоятелност Федералната агенция за гарантиране на депозитите оцени, че в банката е имало недостиг на капитал в размер на 20 млрд. долара, а точната сума ще стане ясна, когато приключи започналото вече производство.

Още днес седемнадесетте бивши клона на "Силикон вели банк" трябва да отворят под бранда на "Фърст ситизънс банк".

Приблизително 90 млрд. долара под формата на дългови книжа и други активи остават под попечителството на Федералната агенция за гарантиране на депозитите, като това е частта от портфейла на "Силикон вели банк", която натрупа значителни загуби след повишаването на лихвите и последвалото от това пазарно обезценяване на облигациите.

"Фърст ситизънс банк" има около 109 милиарда долара активи, както и депозити в размер на 89,4 милиарда долара.