На 6400 компании са предоставени над 75 милиона лева по механизма за подкрепа с оборотен капитал за малки средни предприятия, съобщи в онлайн брифинг говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров, предаде БТА.

Според данните на приходната агенция помощ е дадена за дейността на повече от 15 000 обекта, над 70 процента от които ресторанти.

Механизмът осигурява оборотен капитал за засегнатата делова дейност на компании от поредица заповеди на здравния министър, свързани с ограничаването на ковид пандемията. Целта е да се осигури бърз и ефективен механизъм за помощ на тези малки и средни фирми.

Срокът за осъществяване на програмата е от 19 януари 2021 до 19 януари 2022 година. Програмата е с общ бюджет 156 милиона лева, от които 132,6 млн. лева европейско финансиране и 23,4 милиона лева са национално съфинансиране. Максималното допустимата помощ е 150 000 лева. Отпуснатата помощ е между 10 и 20 процента от оборота на компаниите, според референтни периоди за оборот за 2019 и 2020 година.

В момента засегнатите от заповедите на здравния министър фирми, могат да поискат по-голяма помощ. Отделно, до десетина дни, ще бъде оповестена времевата рамка и механизмът за подкрепа за засегнатите фирми от сегашното ограничаване на деловата активност, посочи Росен Бъчваров.

Отказът за помощ е за около 7-8 на сто от подадените заявления от фирмите. Той е основно в две категории - за бизнеси, които не са засегнати от заповедите на здравния министър и са продължи работата по време на мерките и за фирми, които са с различна дейност от посочените в тези заповеди. Има и редки случаи, когато формирования, които не са юридически лица, да кандидатстват за финансова помощ, добави Росен Бъчваров.