Коментарите на президента на ЕЦБ Марио Драги, че при необходимост банката може да отложи допълнително първото повишаване на лихвените ставки, ако икономическия растеж в еврозоната продължава да се забавя и че централните банкери започват да се тревожат относно неблагоприятните странични ефекти от отрицателните лихвени ставки, предизвикаха ново напрежение на дълговия пазар в еврозоната и нов спад на доходността на еврооблигациите.

Доходността на 10-годишните германски държавни облигации отново се оказа на отрицателна територия, понижавайки се 4 базисни пункта към -0,06% и вече е на едва 15 базисни пункта от рекордните дъна, достигнати през 2016-а година. Доходността на 30-годишните немски книжа също се понижава към най-ниско ниво от края на 2016-а година насам около 0,52%.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Франция и Дания пък се понижава към две и половина годишни дъна, а на 30-годишните испански книжа - до едногодишно дъно от 2,19%.

Единствено доходността на 10-годишните италиански облигации нараства с 6 пункта към 2,53% поради продажби на книжата на Ботуша, след като местни медии съобщиха, че правителството в Рим ще ревизира рязко надолу прогнозата за растежа на БВП на Италия през 2019-а година до едва 0,1 на сто.

Напрежението се пренесе и на пазарите на американски дългови книжа, като доходността на 10-годишните облигации на САЩ се понижи за кратко до най-ниско ниво от декември 2017-а година насам около 2,352%. Доходността на двегодишните книжа се понижава с 10 базисни пункта към 2,158%, а на 30-годишните дългосрочни книжа - с 5 пункта към 2,822%. В същото време доходността на краткосрочните американски тримесечни книжа, която днес е около 2,46%, продължава да бъде по-висока от тази на 10-годишните облигации, което потвърждава за наличието на т.нар. "обърната крива на доходността".  Феноменът "обърната крива на доходността" възникна по време на петъчната търговия за пръв път от 2007-а година насам (по-висока доходност на краткосрочните отколкото на дългосрочните книжа), като от историческа гледна точка това представлява доста прецизен индикатор за предстояща икономическа рецесия.