Повечето големи инвеститори през изминаващата година се опитаха да участват в ралито на фондовия пазар, което малко наблюдатели очакваха, но много от участниците спечелиха, докато значителен брой инвеститори на дълговите пазари претърпяха загуби. Някои, обаче, които бяха избрали по-малко популярни активи, изборът им донесе добра възвръщаемост, обобщава Financial Times.

Турските облигации

В същото време турските облигации през 2023 г. показаха рекорден ръст сред дълговите книжа на най-големите развиващи се икономики в света. Доходността на турския държавен дълг, включен в JPMorgan EMBI Global Diversified Index през изминалата година е около 16%, като доходността на индекса е 11%.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненада много инвеститори и икономисти след преизбирането си през май, като назначи Мехмет Шимшек от Merrill Lynch за министър на финансите и направи Хафизе Гайе Еркан, бивш член на Goldman Sachs, ръководител на централната банка. Те предприеха редица мерки за стабилизиране на икономиката на страната, включително повишаване на лихвения процент до над 40%.

Цената на урана

скочи през 2023 г. под влияние на две дългосрочни икономически тенденции: осигуряване на енергийна сигурност и преход към зелена енергия. Цената на урана достигне рекордните 90 долара за фунт през декември, достигайки 15-годишен връх от 50 долара в началото на годината, според CME Group. Инвеститорите очакват и по-нататъшен растеж.

Превратът в Нигер, където се намират около 5% от световните запаси на уран, породи опасения от прекъсване на доставките. Междувременно Yellow Cake, която е специализирана в инвестирането във физически запаси от уран, предупреди, че Китай може да спре износа, за да отговори на собственото си нарастващо търсене. В същото време зависимостта от Русия, най-големият износител на обогатен уран, предизвиква безпокойство в САЩ и други страни.

Криптовалутата Solana

някога смятана за бъдещето на цифровите валути, се срина с 90% след срива на FTX миналата година. Сам Банкман-Фрид, ръководителят на неуспешната крипто борса, беше сред най-гласните поддръжници на Solana. Нейните котировки, които достигнаха връх от 250 долара в края на 2022 година, се сгромолясаха до 13 долара в началото на 2023 г.

Въпреки това, след резкия спад, Solana постепенно елиминира проблемите в системата на криптоактивите и престана да се свързва с Банкман-Фрид от инвеститорите. От март 2023 година до днешна дата стойността й е скочила 6.6 пъти до 87 долара.

Румънската държавна водноелектрическа компания Hidroelectrica

проведе най-голямото IPO в Европа за годината на стойност 2 милиарда долара през юли. Това е рекордна цифра от предлагането на акции на Porsche през септември 2022 година. Оттогава акциите на Hidroelectrica поскъпнаха с повече от 20%, осигурявайки силна възвращаемост за институционалните инвеститори, включително M&G Investment Management, Vanguard и Fiera Capital.

Търсенето на акции преди IPO-то многократно надвишава предлагането, а нетните приходи и приходи на компанията през третото тримесечие са нараснали съответно с 42% и 32% на годишна база.

Цената на какаовите зърна

скочи до исторически върхове на фона на намаляващата реколта в Западна Африка, след като доставките бяха сирно ограничени, а цената им се повиши и рефлектира върху скока на цените на шоколада за световните потребители. Фючърсите на какаото Лондонската стокова борса се търгуват при 3570 паунда за тон, като от началото на годината цената е скочила с 91%. Сред всички селскостопански продукти единствено цените на портокаловия сок показват по-впечатляващ ръст от 179%.

Обилните валежи в части от Гана, Нигерия и Кот д'Ивоар, най-големият доставчик на какао в света, влошиха разпространението на болести по растенията и забавиха реколтите, казаха анализатори. Търговците се опасяват, че климатичните условия могат да доведат до допълнителни съкращения на производството в началото на следващата година.

Междувременно Уорън Патерсън от нидералнадската фиансова група ING предупреждава, че дори като се вземат предвид всички тези фактори, е трудно да се обясни мащабът на увеличението на цените на какаото. "Ако доставките от Западна Африка не са толкова лоши, колкото мнозина се опасяват, пазарът ще види агресивна корекция надолу", прогнозира той пред Financial Times.